Deze Utrechtse 60-plussers weten het al: ze nemen dit najaar weer de coronaprik (of juist niet)

© RTV Utrecht
Utrecht - Bij winkelcentrum Overvecht hoeven de 60-plussers er niet lang over na te denken. Krijgen ze inderdaad weer een coronaprik aangeboden dit najaar - wat de Gezondheidsraad vanochtend adviseerde - dan gaan ze als de wiedeweer naar de GGD toe. Anderen piekeren er niet over om 'm te nemen. Want uit een rondje gesprekken blijkt: twijfelaars zitten er na zoveel coronajaren niet meer echt bij. "Al had ik wel gehoopt dat het corona-gedoe een beetje klaar was."
Het komt woensdagochtend weer als een pushmelding je telefoon in. Coronanieuws? Ja, inderdaad: voor velen voelde het alsof voor het eerst in tijden weer iets over corona wordt bericht. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om alle 60-plussers en mensen die behoren tot een risicogroep, deze herfst een coronavaccinatie aan te bieden. In de Utrechtse wijk Overvecht hebben de 60-plussers het bericht ook ontvangen, zeggen de mensen die RTV Utrecht heeft gesproken. "Ik dacht meteen: nee joh, doe niet zo gek", lacht een man. "Die prik neem ik echt niet, hoor."
Twijfelaars vind je vanmiddag eigenlijk niet meer. Zeker niet in de categorie 60-plus, legt een andere Utrechtse uit. "Als je die leeftijd bent gepasseerd, zit je al in een risicogroep. We zijn oud en wijs genoeg om te weten of je die prik voor je eigen gezondheid nodig hebt of niet." Zelf gaat ze hem daarom juist wél nemen. "Denk eens na: hoe lang is het geleden dat je je vorige coronaprik hebt gehad? Daar zit voor mijn gevoel echt bijna een jaar tussen. Ik wil mezelf graag beschermen."
Weer een coronaprik? 60-plussers in Overvecht hebben hun besluit al gemaakt
Het is inmiddels ruim drie jaar geleden dat corona uitbrak. Bijna de gehele Nederlandse bevolking heeft ondertussen immuniteit opgebouwd door vaccinatie, een infectie, óf beide. Toch zegt de Gezondheidsraad dat corona bij mensen met een kwetsbare gezondheid nog altijd leidt tot ziekenhuisopnames en sterfte. "Nou, dan ga ik maar de pijp uit", reageert een man, vlakbij de Hema. "Liever dat dan een prikkie." Een ander zegt juist: "Ik wil allereerst voorkomen dat ik zelf ziek word, en óók dat ik mogelijk een nog ouder iemand zou besmetten."

GGD Regio Utrecht is klaar voor een grote prik-operatie

Zo'n 300.000 mensen in deze regio behoren tot een zogenoemde risicogroep en zouden in het najaar dus weer een coronaprik aangeboden kunnen krijgen. De GGD regio Utrecht is in ieder geval klaar voor zo'n grote prikoperatie, zegt een woordvoerder. "Daar zijn we op voorbereid. We hebben voldoende ervaring opgedaan om snel op te kunnen schalen en onze organisatie klaar te maken voor volgende crisissen en incidenten."

Of het advies van de Gezondheidsraad (om de risicogroepen een prik aan te bieden) ook wordt uitgevoerd, is nog aan de minister. "Wij voeren het besluit alleen uit", laat de woordvoerder weten. Ook is het aan de minister om te bepalen of bijvoorbeeld ook mensen die niét tot een kwetsbare groep behoren een prik kunnen krijgen. "Dat is dus aan hem om daar antwoord op te geven."