Internetaanbieders verbaasd: 'Oude netwerken verdwijnen helemaal niet in Utrecht '

© ANP
Utrecht - Het oude koperen internetnetwerk van KPN gaat op korte termijn niet verdwijnen. Ook het coaxkabel netwerk van Ziggo blijft bestaan. De bedrijven reageren daarmee op een artikel waarin een woordvoerder van de gemeente beweerde dat op termijn oude netwerken zouden worden afgekoppeld. Ziggo is dat niet van plan en zegt juist de snelheid van het eigen netwerk te hebben verhoogd. Ook KPN herkent zich niet in de uitspraken van de gemeente.
Met de suggestie dat oude netwerken gaan verdwijnen lijken consumenten op het verkeerde been te worden gezet, waardoor ze een nieuw abonnement afsluiten voor glasvezel. Over die verkoopmethode van T-Mobile zijn bij RTV Utrecht klachten binnengekomen. De klagers noemen die methode 'agressief'. T-Mobile erkent dat niet iedereen blij is met hun verkoopmethode.

Snel internet

Utrecht schakelt langzaam over op glasvezelinternet. Her en der in de stad worden nieuwe netwerken aangelegd. T-Mobile en netwerkbeheerder Open Dutch Fiber (ODF) doen dat in delen van de stad. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht liet eerder weten dat het koperen netwerk van KPN en de coaxkabel van Ziggo "op den duur ook vervangen worden door energiezuinige glasvezelnetwerken".
Recent herhaalde T-Mobile dat de koperen aansluitingen gaan verdwijnen. In een verklaring aan RTV Utrecht zegt een woordvoerder dat concurrent KPN "op een gegeven moment het kopernetwerk uitzet".
Maar de bewering dat de oude netwerken verdwijnen wordt door de beheerders daarvan ontkend. "Het coax netwerk van Ziggo blijft gewoon in gebruik, is toekomst-vast en zal niet worden gesloten", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Bovendien vindt het bedrijf dat hun netwerk goed kan concurreren met glasvezel. "Ziggo biedt in haar hele verzorgingsgebied in Nederland een internetaansluiting aan met maximaal 1 Gbit/s downloadsnelheid, evenveel als de meeste glasvezelaanbieders op dit moment leveren."

Open netwerk

Ook KPN weerlegt dat hun oude koperen netwerk uitgezet gaat worden. "Het kopernetwerk van KPN blijft zolang er geen glasvezel van KPN naast ligt", zegt een woordvoerder. "Het gaat niet zomaar uit zoals de gemeente een beetje suggereert in jouw artikel."
KPN is van plan om in de hele stad een eigen glasvezelnetwerk aan te leggen, naast het netwerk van T-Mobile ODF. Het nieuwe netwerk van KPN blijft een open netwerk, dat wil zeggen dat ook andere aanbieders zoals Youfone er gebruik van kunnen maken.
Bij nagenoeg elk huis liggen straks dus drie netwerken. Het nieuwe glasvezelnetwerk van ODF, het coaxnetwerk van Ziggo en als derde het nieuwe glasvezelnet van KPN, of, als dat nog niet klaar is, het oude kopernetwerk. Zowel KPN als Ziggo benadrukken dat er dus wel degelijk veel te kiezen valt.
Utrechter Geert Wirken is van vergelijkingssite Keuze.nl, voor internet, tv en telefoon. Hij stoort zich aan de verkoopmethodes van T-Mobile. "Je ziet dat mensen van T-Mobile langs de deuren gaan en dat er soms halve waarheden worden verkocht", zegt hij. "Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat als je nu niet een abonnement afsluit dat je dan later veel aansluitkosten moet betalen om glasvezel te krijgen. Dat is niet waar."
Wirken adviseert om vooral eerst goed te vergelijken wat de opties en de kosten zijn. Je moet je volgens hem niet aan de deur onder druk laten zetten. "Het kost je niets extra's als je later een abonnement neemt."

Agressief

Ook Ine van Liempd uit Utrecht is niet tevreden over T-Mobile. Zij schrijft in een reactie aan RTV Utrecht: "In onze wijk ligt sinds ruim een jaar glasvezel. Na een vrij agressieve campagne van T-Mobile, om de week iemand aan de deur, in oktober 2022 besloten om dan maar over te stappen." En daar heeft ze veel spijt van. Na maanden van ellende besloot ze om toch weer naar haar oude provider terug te gaan.
T-Mobile erkent dat de verkoopmethode die het bedrijf hanteert niet door iedereen op prijs wordt gesteld. "We verkopen dagelijks veel aansluitingen en helaas is er soms een klant niet tevreden over onze verkoopmethoden", zegt woordvoerder Anouk Buijs Bartels van T-Mobile. "Dat is vervelend, want we streven er altijd naar om dit op een nette en integere manier te doen."
Het bedrijf zegt in Utrecht gestopt te zijn met de huis-aan-huis verkoop, omdat een vergunning ontbreekt.
Het verdeelhuisje aan De Blieckstraat
Het verdeelhuisje aan De Blieckstraat © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel