Burgemeester trots op Ondiepers die regenboogvlag ophangen na intimidatie: ‘Geniale reactie’

Utrecht - “Het is een geniale reactie van de buurt”, zegt burgemeester Sharon Dijksma. De Utrechtse burgemeester is vol lof over de inwoners van de wijk Ondiep. Huizen waar de regenboogvlag hing, werden met eieren bekogeld en bewoners werden geïntimideerd. Maar als teken van solidariteit besloten daardoor juist meer Ondiepers de vlag te hijsen. Ook het COC prijst de actie van de bewoners en hoopt dat dit voorbeeld in heel Nederland wordt gevolgd bij soortgelijke incidenten.
Eerder vertelde een inwoner van Ondiep aan RTV Utrecht op straat te zijn uitgemaakt voor “kankerhomo”. Een andere bewoner vertelde dat er ‘s nachts hard op de deur was gebonkt. De incidenten vonden niet alleen ‘s nachts plaats, maar ook overdag.
Reactie bewoners
De bewoners van de woning die als eerste met eieren werden bekogeld zijn blij met de steun uit de buurt. "Elke keer als ik een extra vlag zie maakt m’n hart een sprongetje. Dat voelt als een krachtig teken naar diegene die vervelend doen", zegt één van hen. De bewoners hopen dat de actie nog verder groeit.
Helaas is de intimidatie nog niet voorbij. "Er worden nog dagelijks dingen geroepen. We melden het en delen het met de wijkagent. De politie doet wat ze kunnen, we hebben het idee dat ze er bovenop zitten."
'Pure intimidatie'
“Ik ben daar ontzettend van geschrokken. Het is een daad van grote intolerantie. Het is pure intimidatie”, zegt Dijksma daarover. De burgemeester lijkt een trend te zien. “Je merkt toch dat de intolerantie tegen mensen met een andere seksuele voorkeur lijkt toe te nemen. Daar maak ik mij zorgen over.”
De homo-emancipatie leek juist lang de goede kant op te gaan, stelt ze. “We komen uit een tijd dat het juist heel erg omarmd is. De tijd waarin we baanbrekend waren met het homohuwelijk. Het lijkt nu alsof we een stap terugzetten in de tijd.”
Die mening deelt ook Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland. “Dit incident staat niet op zichzelf. We zien het ook vaker gebeuren in andere gemeenten en regio's”, zegt ze.
Samen met expertisecentrum Artikel 1 opende het COC in 2020 het meldplatform #WeBlijvenOnszelf waar mensen een melding kunnen doen van bijvoorbeeld scheldpartijen, bedreigingen en geweld. “Het afgelopen half jaar is daar net zoveel gemeld als vorig jaar in een heel jaar. Dat vind ik heel zorgelijk.”
Een sluitende verklaring is er daarvoor niet. Een deel van de verklaring kan zijn dat het platform bekender is geworden. Van Nieuwenhuijze denkt zelf dat het einde van de coronaperiode ook meespeelt. “Mensen zeggen nu eerder wat.”
Hoe dan ook komen er veel schrijnende gevallen bij het meldpunt binnen. “Mensen die jarenlang door hun buren worden getreiterd en eigenlijk hun huis uit willen omdat ze het niet meer aan kunnen.” Ook de scheldpartijen zijn heftiger. “De opmerkingen die we tegenwoordig naar ons hoofd geslingerd krijgen zijn niet mals, die gaan veel verder dan voorheen.”
Daders opsporen
Burgemeester Dijksma zegt actie te ondernemen waar ze dat kan. “We moeten via de politie de daders opsporen, dat mag men ook van ons vragen. Wat ik ook kan doen is mij uitspreken, dat zal ik ook blijven doen.”
Maar de krachtigste reactie? Die komt in dit geval toch echt van de wijkbewoners zelf door het ophangen van meer regenboogvlaggen. “Die solidariteit tussen de buren maakt dat dit een heel mooi statement is, beter dan welke bestuurder ook zou kunnen maken”, zegt Dijksma.
Dat is Van Nieuwenhuijze met haar eens. Zij hoopt dit antwoord van de wijkbewoners straks op veel meer plaatsen te zien. “Ik roep iedereen in een wijk op: ga die regenboogvlag hijsen als er een incident plaatsvindt. Wees die liefdevolle bondgenoot. Dat is het allerbelangrijkste dat er is om de strijd te winnen.”