Meer vergunningen voor flexwoningen, maar het gaat nog te langzaam

Voorbeeld van flexwoningen.
Voorbeeld van flexwoningen. © daiwahousemodular.eu
Utrecht - Landelijk zijn afgelopen jaar meer vergunningen voor tijdelijke woningen afgegeven. Het gaat om een toename van 43 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de provincie Utrecht werd afgelopen jaar groen licht gegeven voor 288 flexwoningen. Sinds 2019 zijn er 1214 vergunningen verstrekt in deze regio. De ambities reiken verder, maar makkelijk is het niet.
Het lukt te veel mensen niet om een goede en betaalbare woning te vinden. Dit zorgt voor lange wachtlijsten. Flexwoningen moeten lucht bieden. Het doel van het kabinet is om er tot en met 2024 in totaal 37.500 te realiseren. Maar dat doel is nog ver weg. In 2022 werden in Nederland bijna 3300 flexwoningen neergezet, in de afgelopen vier jaar ruim 10.000. Het moet dus veel sneller.
Met flexwoningen kan de woningvoorraad worden uitgebreid, omdat ze vaak geheel of gedeeltelijk in de fabriek worden gemaakt. De bouwtijd is daardoor korter. Bovendien brengt bouwen in een fabriek minder bouwafval en overlast met zich mee. De woningen zijn verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar. Ze blijven meestal maximaal tien jaar staan. Tijdelijke woningen kunnen ook ontstaan door verbouw, bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd naar appartementen.

Arbeidsmigranten, statushouders en Oekraïners

In 2019 waren de meeste flexwoningen nog voor studenten, maar zij kregen vorig jaar maar een klein deel. De meeste gingen naar arbeidsmigranten en seizoensarbeiders. Ook gingen er meer tijdelijke onderkomens naar statushouders en vluchtelingen, onder meer uit Oekraïne.
Provincies met meer inwoners vergunnen over het algemeen meer tijdelijke woningen. Noord-Brabant is al sinds 2019 koploper. In Flevoland werden afgelopen jaar nauwelijks vergunningen verleend, Zeeland bungelt al jaren onderaan. In de provincie Utrecht werden 288 vergunningen verstrekt, terwijl er in 2019 nog een piek was met 616 tijdelijke woningen.
De tekst gaat hieronder verder.

Niet zo makkelijk

Utrecht heeft plannen om het aantal tijdelijke woningen fors uit te breiden. De vorig jaar gesloten Regiodeal omvat de realisatie van 1500 flexwoningen. Hiervan komen er 1000 in de gemeente Utrecht en 500 in Houten, IJsselstein, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Eemnes, Bunnik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug en Montfoort. Het Rijk heeft hiervoor 18 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook voor 2024 en daarna zijn plannen voor nieuwe flexwoningen voorzien.
Het plaatsen van de tijdelijke woningen is niet eenvoudig. Minister Hugo de Jonge deed eerder zijn beklag over de vele bezwaar- en beroepprocedures van buurtbewoners. Hij kreeg bijval van de Utrechtse gedeputeerde Rob van Muilekom. "Iedereen wil dat er woningen bijkomen, maar niet in de eigen omgeving. Mensen zetten vooral de hakken in het zand als ze verrast zijn, bijvoorbeeld over wie er komen wonen. Maar het zijn gewone woningzoekenden, zoals mensen die lang op een wachtlijst staan voor een betaalbare huurwoning", zei de provinciebestuurder bij de NOS.
De not in my backyard-houding speelde dit jaar onder meer in de gemeente Amersfoort. Buurtbewoners in Hooglanderveen zagen de komst van 38 containerwoningen aan de Nijkerkerstraat, bedoeld voor jongeren en statushouders, niet zitten. Ze vreesden overlast. Toch gaf de gemeenteraad groen licht.
RTV Utrecht berichtte vorig maand nog over een loods in Lopik waar bijna honderd flexwoningen lagen opgeslagen, terwijl er duizenden mensen op een sociale huurwoning wachten. Wethouders lieten weten ze te graag plaatsen, maar de praktijk bleek weerbarstig. Niet alleen bewaarprocedures, ook de verkeersveiligheid en het milieu- en landschapsbelang kunnen in de weg staan.