Burgemeester Dijksma: ‘Chantage door te dreigen met sluiting is nieuw fenomeen’

Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat
Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat © Koen Laureij
Utrecht - Het is voor Utrecht nieuw dat horecaondernemers bedreigd worden met sluiting om ze af te persen. Dat zei burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) vandaag tijdens het vragenuur. Meerdere horecazaken werden afgelopen week gechanteerd door een of meerdere daders. Die eisten een bedrag van 3.200 euro in bitcoins. Als de ondernemer dat niet zou betalen, dan zouden de criminelen hun pand beschieten of een handgranaat voor de deur leggen, waarna de burgemeester de zaak zou sluiten.
De afpersing kwam daags nadat een handgranaat was gevonden bij een horecazaak aan de Kanaalstraat. Daarop sloot de burgemeester het etablissement. Een groot aantal partijen onder aanvoering van D66-raadslid Maarten Koning wilde opheldering van Dijksma. "Is deze vorm van bedreiging en afpersing nieuw, of zijn er eerdere gevallen bekend waarin horecazaken op deze manier werden afgeperst?" wilde hij weten. Dijksma liet daarop weten dat zoiets in Utrecht nooit eerder is voorgekomen. In Amsterdam werd een dergelijke manier van afpersen wel eerder toegepast. In 2018 werden coffeeshops de dupe van dergelijke praktijken, zei de burgemeester.

Niet zwichten

Ze voegde eraan toe dat ze direct contact gezocht heeft met de branchevereniging van de Utrechtse horeca om zorgen weg te nemen. Als ze een zaak sluit, dan is daar altijd meer aan de hand dan alleen een handgranaat of beschieting.
Vaak gaat het bij dit soort zaken om een vete tussen criminelen, legde Dijksma uit. “We nemen dergelijke besluiten met grote zorgvuldigheid”, zei ze in de raad. Verder beloofde Dijksma dat ze slachtoffers van afpersing gaat beschermen. “We mogen niet zwichten voor chantage.”
Overigens is het probleem niet omvangrijk; volgens de burgemeester gaat het maar om enkele gevallen, al noemde ze geen exacte cijfers.