Meerderheid gemeenteraad steunt harddrugsverbod in Utrecht, maar wel onder voorwaarden

Een steekpartij bij het Lucasbolwerk, foto ter illustratie
Een steekpartij bij het Lucasbolwerk, foto ter illustratie © Menno Bausch
Utrecht - Utrecht krijgt definitief een verbod op het gebruik van harddrugs in het openbaar. Dat blijkt uit een vergadering van de gemeenteraad van vandaag. Tegen de wil van burgemeester Sharon Dijksma in, is het wel een tijdelijk verbod. Over anderhalf jaar vervalt het verbod automatisch.
Vorige week sprak de gemeenteraad al uitgebreid over het onderwerp in een commissievergadering. Daarbij vroeg burgemeester Dijksma aan de raad om aan de APV (de Algemeen Plaatselijke Verordening) een verbod op openlijk harddrugsgebruik toe te voegen. "Daarmee kan – als onderdeel van een totaalpakket aan zorg- en veiligheidsmaatregelen – worden opgetreden om kwetsbare harddrugsgebruikers naar opvang en zorg toe te geleiden en overlast tegen te gaan.”
Vandaag moest de raad nog een besluit nemen. Cruciaal was daarbij de mening van GroenLinks. Die waren in eerste instantie tegen een verbod, maar gelet op het belang voor de stad en de problemen op het Lucasbolwerk zagen ze toch de relevantie. Voor GroenLinks was het wel essentieel dat het verbod tijdelijk zou zijn. Een wijzigingsvoorstel dat dat moet regelen kan ook op een meerderheid rekenen.
De discussie wordt gevoerd naar aanleiding van de problemen rondom het Lucasbolwerk, een park bij de Stadsschouwburg. Daar verblijven ongeveer 120 ernstig verslaafden en dak- en thuislozen. Ze zorgen voor overlast, criminaliteit en intimidatie. Volgens de burgemeester zijn nagenoeg alle mogelijkheden om een eind te maken aan de situatie uitgeput, en zou alleen nog een verbod op het gebruik van drugs uitkomst kunnen bieden. De raad steunt nu dat voorstel.

Bingo FM

Ook op Bingo FM werd er over het onderwerp gepraat. Daarin zei de VVD dat ze ook graag een bedelverbod willen. Dat voorstel haalt het niet in de raad.