Statiegeldmachine op school in Leidsche Rijn moet blikjes in de bosjes en plakkende tassen voorkomen

Utrecht - Als je op school een blikje uit de automaat haalt, betaal je daar sinds 1 april statiegeld op. Maar wat doe je dan met het lege blikje? Hou je het de hele dag tussen je schoolboeken in je tas, of gooi je het toch maar weg? Op het Leidsche Rijn College hoeven leerlingen en medewerkers zich daar vanaf vandaag geen zorgen meer over te maken, want de school is de eerste in Nederland met een eigen statiegeldautomaat.
Het aantal verkochte verpakkingen met statiegeld is de afgelopen twee jaar flink gestegen. Van de grote plastic flessen waar al jaren statiegeld op zit, worden er per jaar 600 miljoen verkocht. Twee jaar geleden kwamen daar 900 miljoen kleine petflessen bij en sinds 1 april dus ook nog 2,5 miljard blikjes frisdrank. In totaal gaat het om 4 miljard statiegeld-artikelen.
Er is dus behoefte aan meer inleverpunten. Want anders gooien leerlingen blikjes gewoon weg op straat. Mee naar huis nemen is niet populair onder leerlingen. "Dan zit er nog een beetje drinken in en dan gaat het lekken in mijn tas en da's niet fijn."
De statiegeldautomaat op school is een pilot van Statiegeld Nederland, de organisatie verantwoordelijk voor het statiegeldbeleid in ons land. Het Leidsche Rijn College heeft de primeur. "Dit is de eerste van in totaal tien scholen en universiteiten waar we het gaan uitproberen en als dat een succes blijft dan gaan we het in heel Nederland uitrollen", vertelt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Het succes van de pilot is afhankelijk van of de leerlingen uiteindelijk besluiten hun gedrag te veranderen, legt Gianotten uit. "Als we bijvoorbeeld zien dat er minder troep rondom de school ligt. Maar ook als we zien dat er veel wordt ingeleverd in die inname-automaten zodat de leerlingen hun cash terugkrijgen. En wij de blikjes en de flesjes zodat wij ze weer kunnen recyclen."
Anders dan in de supermarkt, kunnen gebruikers op school niet hun statiegeldbon inleveren bij de kassa. Daarom werkt de automaat met een qr-code, waarmee het statiegeld wordt teruggestort op een bankrekening. Ook de automaat op Utrecht centraal werkt op deze manier.
Er is ook een eenvoudiger alternatief. Scholen en bedrijven kunnen een inzamelbak aanvragen. In die manshoge plastic prullenbak met gaten en rubber flappen kunnen blikjes en flesjes zo worden weggegooid dat het niet heel erg stinkt. Het opgehaalde statiegeld wordt dan gedoneerd aan het goede doel.
