Vakbond FNV eist maatregelen om gehoorschade bij machinisten te voorkomen

© ANP
Utrecht - Vakbond FNV Spoor eist dat de NS maatregelen neemt om geluidsoverlast bij machinisten tegen te gaan. In een uitgebreide brief deelt de vakbond de uitkomsten van een onderzoek onder machinisten. Hierin wordt het spoorbedrijf opgeroepen verdere gehoorschade onder werknemers te beperken door direct maatregelen te nemen.
Volgens de vakbond is overlast en gezondheidsschade door lawaai “al jaren onderwerp van gesprek”. De Arbeidsinspectie heeft op verzoek van FNV in 2022 onderzoek gedaan naar geluidsoverlast die machinisten zouden ervaren. Dat leidde volgens de vakbond niet tot verdere handhaving, maar een gezondheidsonderzoek was wel gewenst. Daarom besloot FNV om zelf een enquête te houden onder machinisten.

Een piep in het oor

De vakbond zegt "geschrokken" te zijn van de resultaten van de vragenlijst, die door honderden machinisten is ingevuld. "Gehoorschade komt buitengewoon veel voor", concludeert FNV. Bijna de helft van de machinisten meldt na een rit regelmatig een piep of ruis in het oor te hebben. Van deze groep zegt 86 procent dat er te veel lawaai in de cabine was voorafgaand aan deze piep en ruis.
Daarnaast geeft 35 procent van de ondervraagden aan tijdens een keuring te horen hebben gekregen dat ze een ‘lawaaidip’ hebben in het gehoor. 13 procent wordt zelfs gewaarschuwd voor afkeuring wegens gehoorschade. "Dit wijst er sterk op dat het hoge aandeel aan tinnitusklachten door het werk komt. Een lawaaidip wordt geassocieerd met een hoger aandeel (ernstigere) tinnitusklachten, maar is niet noodzakelijk voor het ontwikkelen van deze klachten onder machinisten", staat in de brief aan de NS.
Het onderzoek toont aan "dat machinisten teveel blootgesteld worden aan schadelijk geluid". Volgens de vakbond kan dit niet alleen gehoorverlies, tinnitus en hyperacusis (gevoeligheid voor geluid, red.) als gevolg hebben, maar ook niet-auditieve klachten zoals vermindering van concentratie, hoofdpijn en slaapproblemen.

Op maat gemaakte oordoppen

De vakbond doet een aantal verzoeken aan de NS om de klachten te verminderen. Zo vragen ze de spoorvervoerder om binnen zes maanden een arbeidsgezondheidskundig onderzoek te verrichten onder het personeel en de geluidsmetingen in de trein te updaten. Daarnaast moet iedere machinist, die daar gebruik van wil maken, binnen twee maanden te voorzien van op maat gemaakte oordoppen. Ook vinden ze dat de maatregelen versneld moeten worden om lawaai in de trein terug te dringen.
Als de NS niet bereid is aan de slag te gaan met de klachten, dreigt FNV opnieuw naar de arbeidsinspectie te stappen.