Kleurrijk verbouwd nijntje museum gaat weer open: ‘Het is alsof je in een boekje stapt’

© Jasper Witte RTV Utrecht
Utrecht - Vanaf het moment dat je het nieuwe nijntje museum binnenkomt, loop je door de wereld van nijntje en haar vriendjes. De muren, de stoelen en de koffie kopjes, alles is vormgegeven en geschilderd in de bekende signatuur van Dick Bruna. Na anderhalf jaar verbouwing wordt het museum morgen weer geopend, op de verjaardag van nijntje. “Het is een plek waar je speelt met het doel jezelf te ontwikkelen.”
Het nijntje museum werd in 2016 voor het eerst geopend, maar ging in 2021 weer dicht. Dat gebeurde niet omdat het al aan vervanging toe was, maar omdat het een doorslaand succes bleek. “Het overtrof alle verwachtingen. Er kwamen ruim 3200 bezoekers per week, en daar hadden we de ruimte niet voor”, vertelt Marco Grob, zakelijk directeur van het museum. “Er stonden lange rijen ouders met kinderen voor de deur, en dat is zeker voor de kinderen niet zo fijn.”
Het kwam dan ook ‘als een geschenk uit de hemel’ toen een projectontwikkelaar het museum vertelde dat er een stuk grond naast het museum beschikbaar was. Daarop is nu, verdeeld over drie verdiepingen, 900 vierkante meter museum bijgebouwd. Ruimschoots een verdubbeling van de totale oppervlakte. De ruimte is gevuld met nieuwe themaruimtes, een nijntje café, en een film over Boris Beer die in 360 graden wordt geprojecteerd.

Spelen en ontdekken

Lang en aandachtig naar een schilderij kijken, daar is bij de doelgroep van 2 tot 6 jaar nog niet echt sprake van. Bij de inrichting van het museum is dan ook overal rekening gehouden met die jonge doelgroep. “Het is voor hun heel belangrijk dat er veel gespeeld kan worden”, zegt Yolanda van den Berg, conservator van het museum. “De basis van een museumbezoek is bezig zijn met de kunst en geprikkeld worden. Dat doen kinderen door te spelen en te ontdekken, dus moet je het museum daar op inrichten.
Leren hoe het is om naar de dokter te gaan, of samen met andere kinderen verkeerssituaties naspelen: het kan allemaal in een van de kleurrijke themaruimtes. Kinderen kunnen zich ook verkleden als de bekende personages, en zelf een eigen kunstwerk maken.
Maar omdat het toch een museum is, zijn er ook originele werken van Dick Bruna te bekijken. “Voor de kinderen is nijntje natuurlijk een figuur, maar voor ons als kunstmuseum is nijntje ook een ontwerp.” Volgens Van den Berg beheert het museum bijna de gehele collectie van Dick Bruna. In elke ruimte is dan ook een vitrine met werk van Bruna te zien. “Zo kun je ook zien waar het nijntje museum zijn oorsprong vindt.”

Toegankelijk

Met de nieuwe inrichting wil het museum ook toegankelijk zijn voor kinderen met een mobiele beperking, of die slecht zien of horen. “Dat hebben we gedaan door te variëren met bouwmaterialen en technieken, en er zijn een heleboel dingen te voelen en te ruiken.” Het is volgens Van den Berg de bedoeling dat het hele lijf op die manier gestimuleerd wordt. “Dan maakt het iets minder uit dat je met het ene of het andere zintuig net iets minder kan dan andere kinderen.”
Het is dus de bedoeling om kinderen op allerlei manieren te prikkelen. In het museum vol felle kleuren, geluiden en andere kinderen, kan dat soms ook wel een beetje te veel worden. Daarom zijn er voor kinderen met prikkelgevoeligheid speciale cabines gebouwd om uit te rusten, en worden er prikkelarme ochtenden georganiseerd. Zo kan ieder kind van nijntje genieten. Want, zoals de conservator het zelf zegt: "nijntje is bij alle kinderen de favoriet."