Schorsingen voor Utrechtse corpsleden na incident met stripper

© RTV Utrecht
Utrecht - Leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die betrokken waren bij een incident met een stripper zijn drie maanden geschorst. Rond de studentenvereniging ontstond ophef nadat beelden met de buitenwereld werden gedeeld over een 'zeer ongepaste act' op de sociëteit van de club. De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht zien geen aanleiding voor aanvullende sancties.
Leden van het corps huurden een stripper die in kwetsbare pose op de foto werd gezet met een wijnfles in een lichaamsopening. Een vooraanstaand lid van het corps deelde die foto op Snapchat. "Een dergelijke act wordt niet geaccepteerd binnen onze vereniging", laat USC nu weten.
De betrokken leden zijn drie maanden geschorst en mogen niet deelnemen aan verenigingsactiviteiten. Ook mogen zijn geen rol spelen bij de introductie- en kennismakingstijd. Daarnaast zijn er "intensieve gesprekken" gevoerd en neemt USC stappen om incidenten in de toekomst te voorkomen. Zo worden acts voortaan door meerdere personen gecontroleerd op voorhand en komt er een training tijdens de kennismakingstijd.
"Het USC is constant aan het leren", schrijft de studentenclub in een verklaring. "Het stimuleren van een eigentijdse, open en veilige cultuur is mensenwerk – en we hebben ondervonden dat er meer nodig is om het incident in kwestie te voorkomen."

Reactie universiteit en hogeschool

De Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) laten weten direct te zijn geïnformeerd door USC na het incident. "De universiteit en hogeschool vinden dit type gedragingen onacceptabel", aldus de onderwijsinstellingen. "De UU en HU hebben echter eerst de eigen afhandeling van de studentenvereniging afgewacht voordat wij ons hebben beraden op eventuele aanvullende maatregelen."
Volgens de HU en de UU zijn er twee gesprekken gevoerd met het bestuur van USC. "De UU en HU hebben daarin geadviseerd om nog enkele aanvullende maatregelen te nemen (bovenop de maatregelen die de vereniging al had genomen). Nu deze zijn overgenomen (zie voor de maatregelen het bericht van USC), zien de UU en HU geen aanleiding voor aanvullende sancties."