Glasvezelinternet? Veel Utrechters moeten overstappen naar andere provider

Utrecht - In de stad Utrecht wordt hard gewerkt aan een nieuw glasvezelnetwerk voor internet. Dat gebeurt in een deel van de stad door Open Dutch Fiber, een bedrijf dat samenwerkt met T-Mobile. In een ander deel van de stad wordt het netwerk aangelegd door KPN. Utrechters die willen overstappen op sneller internet via glasvezel, zullen gebruik moeten maken van de aanbieder die het netwerk aanlegt. Die heeft namelijk gedurende een jaar het exclusieve gebruik van het nieuwe netwerk.
Zodra grondwerkers in de wijk aan de slag gaan, worden de bewoners benaderd via diverse brieven en folders met de vraag of ze willen overstappen. En keuze is er niet. Als je sneller internet wil, dan moet je gebruik maken van die ene provider, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "We hebben een convenant afgesloten met Open Dutch Fiber. T-Mobile heeft het eerste jaar afgekocht, waardoor zij de enige aanbieder mogen zijn. Daarna wordt het een open netwerk."
Koperen netwerk
Volgens de gemeente ben je niet verplicht om over te stappen, je kunt je oude aansluiting met coax of koperen leiding blijven gebruiken. Dat netwerk blijft vooralsnog in gebruik, maar zal op termijn wel worden gesloten.
Na een jaar moet Open Dutch Fiber het netwerk openstellen voor anderen, die daarvoor zullen moeten betalen. Het aanbod van aanbieders van glasvezel zal dan waarschijnlijk groter worden, maar zeker is dat niet. Als je huidige aanbieder een overeenstemming heeft dan kan je bij je eigen provider blijven en toch gebruik maken van glasvezel.
T-Mobile heeft het eerste jaar afgekocht, waardoor zij de enige aanbieder mogen zijn
T-Mobile heeft dus een jaar exclusiviteit bedongen. Volgens de gemeente heeft Utrecht daar geen inspraak op en is het opgelegd door de telecomwet. De klantenservice van zowel KPN als T-Mobile bevestigen het verhaal over exclusiviteit.
Dubbel netwerk
In een deel van de stad komen twee netwerken naast elkaar te liggen, van zowel KPN als van T-Mobile. "Dat is goed mogelijk, in Oog in Al, Kanaleneiland en Rivierenwijk gaat het gebeuren. In andere wijken weten we dat nog niet."
Volgens de gemeente moet in 2027 de hele stad het sneller glasvezelinternet hebben. De aanleg is gecompliceerd, niet alleen moeten er kabels naar alle huizen en complexen gelegd worden, er moeten ook verdeelstations in de wijken gebouwd worden. Dat zijn betonnen huisjes van circa 2,5 bij 6 meter.