Doorbraak in behandeling van nierpatiënten, UMC Utrecht voortrekker in onderzoek

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Onderzoekers denken met een nieuwe dialysemethode, genaamd hemodiafiltratie, definitief een betere behandeling te hebben voor patiënten met nierfalen. Die zou effectiever zijn dan de gebruikelijke hemodialyse én meer succes hebben. "Met deze dialysebehandeling neemt de kans op overlijden met 23 procent af", zegt het UMC Utrecht. Patiënten zijn met deze nieuwe methode nog wel altijd gebonden aan lange en veelvuldige behandeling.
Peter Blankestijn (nefroloog, behandelaar van nierpatiënten) en Michiel Bots (arts-epidemioloog) van het UMC Utrecht waren voortrekkers van een Europees onderzoek. De resultaten van dit onderzoek staan ook in de The New England Journal of Medicine.
Ruim 6200 patiënten in Nederland en zo 'n 4 miljoen in de hele wereld krijgen dialyse. Afvalstoffen en vocht worden daarmee uit het bloed gehaald. Hemodialyse is de meest gebruikte dialysemethode. Elk jaar overlijdt 10 procent van de behandelde patiënten. Hemodiafiltratie verwijdert meer afvalstoffen. "Hoog gedoseerde hemodiafiltratie biedt nierpatiënten een grotere kans op overleving", aldus de deskundigen.
"Deze dialysebehandeling heeft dezelfde frequentie en tijdsduur als hemodialyse, namelijk driemaal per week vier tot vijf uur", licht Blankestijn toe. "De resultaten van ons onderzoek zijn een belangrijke stap voorwaarts in de behandeling van patiënten met nierfalen."
Er werd al eerder rekening gehouden met kansen die de nieuwe methode leek te bieden, maar eerdere studies konden geen uitsluitsel geven of een hoge dosis hemodiafiltratie echt wel voordeel biedt.

Europees onderzoek

Het onderzoek kreeg de naam Convince en is uitgevoerd in acht Europese landen door acht onderzoeksinstituten in 61 medische centra. In een zogeheten 'gerandomiseerd gecontroleerde trial' werden de dialysemethodes onder 1360 patiënten met nierfalen getest. Vervolgens werd de kans op overlijden tussen beide behandelgroepen vergeleken.