Twintig keer Tweetakt: een podium voor Utrechts talent

Tweetakt is weer opgebouwd
Tweetakt is weer opgebouwd © RTV Utrecht
Utrecht - Wie vaak langs de Neude fietst of loopt heeft het al gezien: het plein is weer omgetoverd tot het festivalhart van Tweetakt. Het theater, muziek en kunstfestival gaat vandaag van start en duurt twee weken.
Dit jaar viert het festival een jubileum want het is de twintigste editie. Naast festiviteiten op de Neude zijn er ook voorstellingen in de Stadsschouwburg, Theater Kikker en op Fort Ruigenhoek.

Festival voor iedereen

"Dit jaar krijgen Utrechtse talenten een belangrijke plek in het programma en ook werken we meer samen met partners in de stad om te vieren dat we twintig jaar bestaan", vertelt Roos Wolthers van Tweetakt. Het festival werkt onder andere samen met de HKU, 3voor12 en Kapitaal. Wolthers: "We helpen jonge makers op weg door hen een podium te bieden maar ook door productionele en inhoudelijke hulp aan te bieden vanuit het festival."
Of het nou gaat om theater, muziek, dans, beeldende kunst een spelletje of een film: Tweetakt heeft het allemaal. "Je kan met je peuter naar een theatervoorstelling op het fort, of met je studentenvereniging naar een muziekoptreden op de Neude", zegt Wolthers.
Tweetakt is voortgekomen uit verschillende festivals en is van oorsprong een jeugdtheaterfestival. "We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met kunst." Sinds vorig jaar is het festival in de zomer in plaats van in maart. De organisatie merkte dat de bezoekers het fijn vinden dat het wat meer naar de zomer verplaatst is vanwege het weer. "En we kunnen vooral bij het Fort veel meer buiten programmeren."

Focus op queer

De organisatie is trots op de veelzijdige programmering. "Dit jaar hebben we de focus op queer jeugdtheater en daar zijn we trots op", zegt Wolthers. Op het programma staan voorstellingen voor alle leeftijden met een positieve kijk op 'verliefd zijn' en het belichten van de 'vrolijke kanten' van queer."
Daarnaast vindt de organisatie het belangrijk dat het jonge publiek ook jonge acteurs op het podium ziet staan: "zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat kinderen ook onderdeel kunnen zijn van een voorstelling."
Een groot deel van het festival is gratis te bezoeken op het Fort of de Neude. Toegang voor Fort Ruigenhoek is vijf euro voor een volwassenen en een euro per kind. Daarvoor kan je het Fort verkennen, workshops volgen, films en kunst bekijken. Voor de theatervoorstellingen betaal je een aparte prijs.
Het festival start vandaag op de Neude en duurt tot en met 2 juli.