Gemeenteraad: 'Legaal sekswerk moet sneller terugkomen in Utrecht'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad is voorzichtig optimistisch over de plannen van het college om sekswerk in de stad nieuw leven in te blazen. In een brief aan de raad stelt het college voor om thuiswerken voor sekswerkers toe te gaan staan. Ook moeten er één of twee locaties komen met een kleinschalige faciliteit waar sekswerkers een ruimte kunnen huren. Een grote meerderheid is blij met die ontwikkeling, maar toch zijn veel partijen kritisch.
Begin deze maand kwamen wethouder Eelco Eerenberg (D66) en burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) met een brief aan de gemeenteraad. Daarin ontvouwen ze de plannen voor sekswerk binnen Utrecht. Die brief borduurt voort op het werk van de commissie Sorgdrager, die werd ingesteld nadat het niet lukte om op het nieuwe Zandpad ramen voor sekswerk te openen.
Het college stelt in de brief voor om sekswerk vanuit huis toe te staan. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Het moet gaan om de eigen woning en er mag maar één sekswerker per adres actief zijn. Een tweede voorstel, of zoals het college het noemt, 'een tweede proeftuin' behelst twee kleinschalige locaties waar maximaal vijftien sekswerkers aan het werk kunnen. Sorgdrager pleit ook voor een nieuwe tippelzone in de stad, maar daar heeft de gemeente vooralsnog geen geld voor.

Optimisme

Een grote meerderheid van de raad is voorzichtig optimistisch over de brief, toch is er kritiek. Zo vindt Tess Meerding (VVD) dat er te weinig grote stappen worden gezet. Veel partijen, waaronder Anton Stam van Volt en Mahaar Fattal van GroenLinks, vinden dat er te weinig vaart gemaakt wordt met de plannen.
Diverse partijen, zoals Louise de Vries van de Partij voor de Dieren, pleiten ervoor om meer dan één sekswerker per huis toe te staan. Over een nieuwe tippelzone is de raad heel erg verdeeld.
Burgemeester Dijksma gaf aan dat het legaliseren van thuiswerken dringend nodig is. Volgens de burgemeester zijn er nu al tussen de vierhonderd en vijfhonderd sekswerkers in de stad thuis actief. Wethouder Eerenberg geeft aan dat die ‘één sekswerker per woonhuis’ niet willekeurig is gekozen. Diverse beroepen mag je vanuit huis doen, zoals bijvoorbeeld een nagelstudio. Maar zodra je personeel inhuurt, dan ben je bezig met het voeren van een bedrijf, en dat mag niet vanuit huis. Daarom houdt hij vast aan die ene sekswerker.

Prostitutieparadijs

Over de registratie van sekswerkers lopen de meningen uiteen. VVD-er Meerding wil graag alle sekswerkers in beeld krijgen. Maar volgens Eerenberg mag dat helemaal niet van de Autoriteit Persoonsgegevens.
De enige partij die niet blij is met de brief is Denk. Iskender Simsek: “Utrecht wordt een prostitutie-paradijs met deze plannen.” De partij is principieel tegen sekswerk. Simsek probeerde het debat te beïnvloeden door telkens kritische vragen te stellen, maar de partij wekte bij andere partijen alleen maar irritatie op en kreeg nergens voet aan de grond.