FC Utrecht krijgt unieke nieuwe grasmat en verkoopt de oude: 'Ik koop een stukje voor op het graf van mijn broer'

Utrecht - De grasmat in de Galgenwaard is na zo'n twintig jaar toe aan een complete renovatie. En dan hebben we het niet alleen over de groene grassprieten die je ziet, maar ook de lagen daaronder. Een flinke investering. Dus wat doe je dan met de oude grasmat? Verkopen, natuurlijk! Een buitenkansje voor échte FC Utrecht-supporters zoals Martin van Geelen. Hij haalde vandaag een potje gras op voor zijn broer Frans. "Hij is twee jaar geleden overleden, en hij was groot FC Utrecht-fan. Dus dit gras ga ik op zijn graf zetten. Normaal zet je een plantje neer, maar ik vond deze actie wel heel leuk."
Ook voetbalfan Bas van Mansom greep de kans om een stukje van het gras van de Galgenwaard te bezitten. "Ik heb al dertien jaar een seizoenskaart en nu kan ik een stukje gras mee naar huis nemen, dat is toch mooi voor in de tuin", zegt hij vrolijk. Welk stukje gras hij precies heeft gekregen, weet hij niet. "Maar ik denk niet van het doelgebied, want daar hadden we bijna geen gras meer over", grapt de supporter.

Duurzame primeur
Binnen in het stadion zijn trekkers en graafmachines in de tussentijd druk met het wegschrapen van de grasmat. Operationeel en financieel directeur Edo Keuning kijkt goedkeurend toe vanaf de tribune. "Ik realiseer me dat we een stukje historie wegnemen maar ik vind het een mooie uitdaging om er iets moois voor terug te bouwen."
Afgelopen seizoenen was er best wat kritiek op de kwaliteit van het veld. In 2018 werd de grasmat ook al vervangen omdat veel spelers, ook van de thuisclub zelf, destijds forse kritiek hadden op de slechte en hobbelige 'akker'.
Naast het gras wordt ook het zand afgegraven. Daarin ligt de veldverwarming: het systeem om het gras te beregenen en het water af te voeren. Dat moet allemaal vervangen worden. Wat deze veldrenovatie kost, wil de financieel directeur nie zeggen. "Maar je mag ervanuit gaan dat het een investering is waar je graag twintig jaar gebruik van maakt."
FC Utrecht krijgt voor die forse investering wel iets unieks terug. "Wat we hier krijgen, is iets nieuws in de voetballerij", vertelt Keuning, namelijk een elektrische veldverwarming. "Daardoor zullen wij 67 procent minder energieverbruik hebben ten opzichte van de huidige veldverwarming. Die oplossing is nog nergens in Europa. Dat is best heel spannend."
Het nieuwe drainagesysteem dat nu in het stadion wordt gelegd, is ook een stuk duurzamer. Keuning: "Het water dat wordt afgevoerd, kan weer infiltreren in de bodem. Dat betekent dat we straks veel duurzamer zijn in ons watergebruik."
Hybride grasmat
De nieuwe grasmat van FC Utrecht is een zogeheten hybride veld, een combinatie van echt gras en kunstgras. Het kunstgras wordt in de mat genaaid en kan dan vijftien jaar blijven zitten. Het natuurgras zal – zoals nu ook gebeurt – ieder jaar worden vervangen.
Het nieuwe gras voor in de Galgenwaard ligt nu nog ergens in het zuiden van Nederland bij de kweker. "Wij kijken welk deel van het gras ons het beste lijkt en dat komt dan eind juli naar het stadion toe."

Op is op
Zodra het nieuwe gras er ligt, moet de natuur haar werk gaan doen. Begin augustus zal er een oefenwedstrijd worden gespeeld, zodat de spelers kunnen wennen aan het veld voor de competitie start op 11 augustus. Of het FC Utrecht ook zal helpen in de prestaties, daar wil bestuurslid Keuning geen uitspraken over doen: "Dat ligt niet alléén aan de grasmat, maar het zal in ieder geval níet meer aan de grasmat kúunnen liggen", lacht hij.
Supporters die een aandenken aan het oude gras uit het stadion willen hebben, kunnen zich nog melden in de fanshop. Keuning: "Als er nog supporters zijn die een stukje gras van de Galgenwaard willen dan kan dat nog. Maar op is op."
Er zijn nu zo'n 650 supporters die al hebben aangegeven een stukje gras te willen hebben. En als het potje eenmaal mee naar huis is, is aan hen de schone taak om dit gras groen te houden. "Nou, dat doet mijn vrouw, ik ben niet zo goed in de tuin", lacht supporter Bas van Mansom.