Eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht Lien Vos (91) overleden

© Collectie Het Utrechts Archief / Gemeentelijke Archiefdienst Utrecht
Utrecht - De Utrechtse oud-burgemeester Lien Vos-Van Gortel is op 91-jarige leeftijd overleden. Vanaf 1981 was Vos de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht. Daarvoor was ze al de eerste vrouwelijke wethouder van Den Haag.
De VVD'er had in Den Haag de portefeuille financiën, organisatie en automatisering. Als stadsbestuurder van de gemeente Utrecht stond ze aan de wieg van de wijk Leidsche Rijn. "Politiek was ze een liberaal in hart en nieren", meldt de gemeente Utrecht. "Ze had altijd aandacht voor iedereen en ieders belang en werd gewaardeerd om haar informele aanpak. Bestuurlijk gaf ze wethouders en raadsleden graag de ruimte."
Vos was 11 jaar burgemeester van Utrecht. In 1992 nam ze afscheid als stadsbestuurder en werd ze lid van de Raad van State. Dit bleef ze tot eind 2001 doen. De oud-burgemeester bleef in Utrecht wonen. "Een zeer betrokken Utrechtse", zo omschrijft de gemeente haar.
Volgens huidig burgemeester Sharon Dijksma was haar voorganger "een bijzonder kwiek en humoristisch mens". Ook noemde ze haar na een ontmoeting afgelopen december een inspirerende bestuurder. "We hadden de nodige overeenkomsten. Net als ik werd ze op haar 49e burgemeester van Utrecht en is ze moeder van drie kinderen", aldus Dijksma destijds.
De komende dagen kunnen mensen in Utrecht op het stadhuis, stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern een condoleanceregister ondertekenen.