Utrechtse probeerde nieuwe vrouw van ex-man aan te rijden na 'piekeraanval over uithuisplaatsing van haar kinderen'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 33-jarige vrouw die vorig najaar tot twee keer toe probeerde de nieuwe echtgenote van haar ex-man aan te rijden, hoeft niet terug naar de gevangenis, vindt het Openbaar Ministerie. De vrouw heeft volgens het OM intensieve begeleiding en een reeks maatregelen nodig om te voorkomen dat ze opnieuw de fout in gaat. De Utrechtse stond vandaag terecht voor poging tot zware mishandeling van de nieuwe vrouw van haar ex. En voor ook bedreiging en mishandeling van twee agenten die haar aanhielden.
In de rechtbank werd al snel duidelijk dat de vrouw grote persoonlijke problemen heeft en ontspoorde omdat haar kinderen bij haar zijn weggehaald.

Piekeraanval

Toen de vrouw zes jaar geleden van haar ex-man scheidde, werden de kinderen aanvankelijk aan haar toegewezen. Dat zou in het begin goed zijn gegaan, maar na een aantal incidenten ontstonden in haar omgeving zorgen of zij dat wel aankon. De vrouw heeft psychische problemen en kon naar eigen zeggen ook de scheiding niet goed verwerken.
Ik had het heel zwaar met maatregelen van Veilig Thuis en Samen Veilig.
verdachte
Uiteindelijk werden de kinderen bij hun moeder weggehaald en gingen ze bij hun vader wonen. Hun moeder mocht geen contact met haar kinderen hebben en moest wegblijven bij hun huis en school. Toch stond ze op zaterdag 22 september met haar auto stil in de buurt van het huis van haar ex-man in Utrecht Overvecht. Toen de kinderen met hun stiefmoeder langsfietsten ging het mis.
"Ik had het heel zwaar met maatregelen van Veilig Thuis en Samen Veilig", vertelde zij in de rechtszaal. Die instanties werkten volgens haar niet mee aan een omgangsregeling. Vanwege het gemis zat zij urenlang te piekeren en te huilen. Op zaterdag 22 september kreeg zij na een nachtmerrie over de uithuisplaatsing "een piekeraanval". Zij besloot direct te gaan kijken hoe het met haar kinderen ging.

Plankgas

Toen zij de nieuwe echtgenote van haar ex-man in het oog kreeg, startte de verdachte volgens de officier van justitie haar auto, maakte flink wat toeren en reed plankgas op de fietsende vrouw af. Die kon niet meer uitwijken en sprong van haar fiets om te voorkomen dat ze zelf door de auto werd geraakt.
De vrouw rende vervolgens naar een plantsoen en schuilde achter een grote bestelbus die net kwam aanrijden. Maar haar belaagster gaf niet op. Ze reed achteruit over het grasveld op de vrouw af. Die wist zich zelf opnieuw te redden door op het laatste moment opzij te springen.
Mijn vriendje heeft een pistool, ik zorg ervoor dat hij hem afdrukt op je hoofd.
Verdachte bij aanhouding tegen agent.

Gekrabd en geknepen

Toen politiemensen de bestuurster even later thuis wilden aanhouden, wilde zij absoluut niet mee naar het bureau. Zij is klein van stuk, maar sloeg en trapte de agenten toen die haar mee wilden nemen. "Ik zorg ervoor dat je dood gaat. Mijn vriendje heeft een pistool, ik zorg ervoor dat hij hem afdrukt op je hoofd", zou de vrouw onder meer hebben geroepen toen zij in de boeien werd geslagen.
Een van de agenten werd lelijk gekrabd en werd zo hard in zijn kruis geknepen dat hij serieus vreesde voor zijn kinderwens. Hij wil dat zij hem een schadevergoeding betaald. "Ik denk dat hij een cursus moet volgen, hoe hij vrouwen met respect moet behandelen. Ik denk dat hij daar veel verder mee komt", reageerde de vrouw.

Hulp nodig

De vrouw is al eerder veroordeeld voor mishandeling, bedreiging en belediging. Volgens deskundigen die haar hebben onderzocht, is het voor haar lastig om structuur in haar leven aan te brengen en zorgtaken te vervullen. Dat komt door een verstandelijke beperking en een persoonlijkheidsstoornis. Zij heeft dagelijks begeleiding nodig in een beschermde woonomgeving, adviseert de reclassering.
De vrouw wil zelf ook graag hulp en zegt dat ze dat in het verleden te weinig heeft gekregen. Of ze op korte termijn hulp krijgt, lijkt erg onzeker. De reclassering is al een tijd op zoek naar een beschikbare plek waar mensen met soortgelijke problemen begeleid wonen, maar heeft die nog niet gevonden.

Veel voorwaarden

Na het incident heeft de vrouw vijf maanden vastgezeten, maar de officier van justitie wil haar niet terugsturen naar de gevangenis. Naast een gevangenisstraf voor de duur van het voorarrest eist het OM daarom een voorwaardelijke celstraf van 55 dagen. Verder zou zij 5 jaar lang uit de buurt van het slachtoffer moeten blijven en moet ze haar rijbewijs een jaar lang inleveren.
Haar kinderen zou zij voorlopig alleen onder begeleiding mogen zien. De reclassering wil met behulp van een enkelband de komende tijd controleren of de vrouw zich aan de voorwaarden houdt. "Ik ga me twee miljard procent aan die voorwaarden houden", beloofde zij de rechters.

Weinig bewijs

Volgens haar advocaat moet de vrouw grotendeels worden vrijgesproken. Er zou te weinig bewijs zijn dat zij de andere vrouw iets wilde aandoen. De bedreigingen aan het adres van de agenten zouden niet serieus genomen moeten worden. De belaagde vrouw eist 900 euro schadevergoeding voor de schrik en de geknepen agent wil 600 euro. Die bedragen vindt de advocaat veel te hoog.
"Ik denk dat ik zelf slachtoffer was. Ik vraag u om rekening te houden met mijn financiële situatie", zei de vrouw toen zij het laatste woord kreeg. De rechtbank neemt twee weken de tijd voor het vonnis en doet op 26 juni uitspraak.