'Mammoet uit Utrecht wordt mogelijk overgenomen door Amerikaanse investeerders'

© Wikimedia/Maurits Vink
Utrecht - Het Utrechtse hijs- en transportbedrijf Mammoet wordt mogelijk overgenomen door Amerikaanse investeerders. Twee Amerikaanse partijen zijn geïnteresseerd in het bedrijf, dat in de verkoop staat. Dat schrijft het FD op basis van bronnen.
Het gaat om investeringsmaatschappijen (private equityhuizen) Apollo Global Management en Platinum Equity. Apollo zou al een bedrijf hebben in deze sector, waarin het Utrechtse Mammoet wereldwijd marktleider is.
Ongeveer de helft van de omzet van het bedrijf wordt gehaald uit specialistische transport- en hijsklussen. In 2001 lichtte Mammoet samen met maritiem dienstverlener Smit Internationale de gezonken Russische kernonderzeeër Koersk van de bodem van de Barentszzee. In november 2022 werd bekend dat Mammoet gaat meewerken aan het grootste windmolenpark ter wereld, dat in de buurt van het Britse Newcastle moet komen.

1 miljard

Los van de twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen willen mogelijk ook andere investeerders een bod uitbrengen, meldt de krant. De nummer twee in deze sector, het Belgische Sarens, zou geen interesse hebben. Een bankier zegt tegen het FD dat de verkoop ongeveer 1 miljard euro op zou kunnen leveren.
Mammoet is van SHV, het investeringsbedrijf van de familie Fentener van Vlissingen. Begin dit jaar besloot het familiebedrijf afscheid te nemen van drie bedrijven, waaronder Mammoet. Reden was dat SHV zich wil concentreren op de overige vijf bedrijven die ze in bezit hebben.