Werknemers met arbeidsbeperking staken vandaag in Utrecht voor meer loon: 'Mensen moeten droog brood eten op hun werk'

© RTV Utrecht
Utrecht - Achtduizend medewerkers van sociaal werkbedrijven uit het hele land komen vandaag naar Utrecht om actie te voeren. Zij eisen tien procent loonsverhoging en een verdubbeling van de reiskostenvergoeding. Ook willen zij dat gemeenten hen niet meer wegzetten als tweederangsburgers. De FNV maakt zich zorgen om deze groep. "Rondkomen met hun karige loon was al moeilijk, maar door de hoge inflatie is het nu écht niet meer te doen."
Als alle werknemers die zich hebben aangemeld komen, zal dit de grootste actie ooit zijn van werknemers van sociaal werkbedrijven. Zij komen met 160 bussen naar Park Transwijk in de wijk Kanaleneiland. Volgens FNV-bestuurder Peter Wiechmann volstrekt zich onder deze groep een stille ramp. "Mensen komen in hele grote financiële problemen, bijvoorbeeld dat ze niet naar de huisarts kunnen als dat moet of droog brood moeten eten op hun werk omdat ze willen dat hun kind wel een gezonde boterham eet." Daarnaast hebben deze mensen ook problemen om op hun werk te komen, vertelt hij. "Dat komt omdat ze een hele magere reiskostenvergoeding krijgen."
De werknemers met een arbeidsbeperking voeren al ruim een jaar lang actie. Van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) krijgen zij te horen dat er geen extra geld vrijkomt als het verantwoordelijke ministerie geen extra toezeggingen doet. "Maar gemeenteambtenaren hebben van diezelfde VNG wél een welverdiende goede nieuwe cao gekregen, zonder dat hiervoor financiële dekking uit Den Haag was", zegt de vakbond.

Discriminatie

Er is dus simpelweg sprake van discriminatie, vindt Wiechmann. "Ambtenaren krijgen wel een loonsverhoging en mensen met een arbeidsbeperking die exact hetzelfde werk doen niet."
De VNG wil de lonen van deze werknemers ook verhogen, maar zegt dat er geen geld is. "Zij doen heel belangrijk werk, maar zij zijn strikt genomen geen gemeenteambtenaren. Hier gaat het om gesubsidieerde arbeid die betaald wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid", zegt VNG-woordvoerder Cees den Bakker. "Wij voeren stevige gesprekken met het ministerie, maar minister Carola Schouten zegt dat er geen geld is. Het gaat om honderden miljoen euro's en dat geld hebben de gemeenten niet."
Het ministerie benadrukt dat zij zelf geen partij is in de cao-onderhandelingen. Wel is er dit jaar 115 miljoen euro beschikbaar gesteld om gemeenten te compenseren voor loon- en prijsstijgingen. "De middelen die hiervoor beschikbaar worden gesteld, kunnen gemeenten inzetten voor de financiering van de cao’s", zegt een woordvoerder. Daarnaast heeft het ministerie besloten dat er dit jaar een extra budget is van 27 miljoen euro voor de sociale werkvoorziening. "Door dit extra budget hebben gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven meer geld om hun medewerkers loonsverhogingen te bieden. Hierdoor kunnen zij hun publieke taak beter uitvoeren."

Reiskosten

De vakbonden willen dat alle lonen met terugwerkende kracht per 1 januari met 2023 met 10,15 procent verhoogd worden. Ook moet de reiskostenvergoeding omhoog van 10 naar 21 cent per kilometer. Wiechmann: "Werknemers moeten nu soms kiezen tussen het ov betalen om naar hun werk te gaan of boodschappen doen."