8 maanden cel voor man die vuurwapens uit auto politieman stal

© RTV Utrecht
Utrecht - Utrechter J.O. moet acht maanden de cel in voor vier autokraken, waarbij hij onder meer vuurwapens en andere politiespullen uit de auto van een agent haalde. De verdachte ontkende dit, maar volgens de rechter is er genoeg bewijs.
J.O stond terecht voor zes autokraken, waarvoor het Openbaar Ministerie één jaar cel eiste. De meest opvallende hiervan was die in een onopvallende auto van een politieman. Uit het voertuig, dat geparkeerd stond bij winkelcentrum Overvecht, zijn op 12 mei vorig jaar twee vuurwapens, een laptop, twee holsters en een uitschuifbare wapenstok gestolen.
De rechter achtte J.O hier schuldig aan. Ook voor drie andere autokraken zag de rechtbank genoeg bewijs, en daarom krijgt hij een gevangenisstraf van acht maanden. Van twee diefstallen sprak de rechter hem vrij vanwege een gebrek aan bewijs. De Utrechter bekende slechts één van de autodiefstallen, aan de Prinses Margrietstraat.
De Utrechter, die een strafblad van 19 pagina's heeft, zat nog in zijn proeftijd die hij eerder opgelegd kreeg. Omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten moet hij zijn voorwaardelijke straf van één maand alsnog uitzitten.
Tijdens een aantal inbraken -niet die in de politieauto- was J.O. samen met zijn vriend A.K., ook uit Utrecht. Volgens de rechter is hij schuldig aan twee autokraken. Hiervoor krijgt hij een gevangenisstraf van 106 dagen waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Het OM eiste vijf maanden cel tegen de man.
A.K. hoeft niet meer de gevangenis in omdat hij al in voorarrest zat. De rechter hield er rekening mee dat A.K., die ook een dik strafblad heeft, zijn leven aan het beteren zou zijn. Meldplicht bij de reclassering, schuldhulpverlening, behandeling en begeleid wonen moeten er voor zorgen dat hij op het rechte pad blijft.