15 jaar cel voor doodschieten Paul Kros in Utrechts café De Plak

© RTV Utrecht
Utrecht - De 41-jarige Mohamed A. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor onder meer het doodschieten van Paul Kros. Dat gebeurde op 9 oktober 2021 in café De Plak aan de Vleutenseweg in Utrecht.
De 37-jarige Kros werd met één schot gedood. Een vrouw raakte zwaargewond door hetzelfde schot. De rechtbank veroordeelt de verdachte voor doodslag op Kros, voor poging tot doodslag op de vrouw en mishandeling van de andere man. A. zou niet met voorbedachten rade hebben gehandeld, waarmee geen sprake is van moord.

Over de slachtoffer Paul Kros zegt de rechtbank: "Hij had nog een leven voor zich, maar is door het toedoen van verdachte slechts 37 jaar geworden. Daarmee heeft verdachte de vrouw, kinderen, ouders, zussen, naaste familie en vrienden onnoemelijk veel verdriet gedaan. De nabestaanden en in het bijzonder zijn vrouw en twee jonge kinderen worden hierdoor met een permanente leegte achtergelaten, nu zij voor altijd zonder hun man en vader verder moeten."

In het vonnis staat de rechtbank ook stil bij de vrouw die gewond raakte door de kogel. "Zij heeft ernstig letsel opgelopen door de kogel die verdachte afvuurde en ook haar in het bovenlichaam trof. In haar slachtofferverklaring verwoordde zij dat zij onderweg naar het ziekenhuis heeft gedacht dat ze het niet zou halen. Die gedachten moeten zeer heftig zijn geweest. Uit haar verklaring en vordering blijkt eveneens wat voor ernstige, zowel fysieke als psychische, gevolgen het handelen van verdachte op haar leven heeft gehad en nog altijd heeft."

De Utrechter liep die avond rond 19.30 uur café De Plak binnen, waar op dat moment een feest aan de gang was. Nadat hij een bekende had begroet, sloeg hij vrijwel meteen een andere man in zijn gezicht met wie hij eerder ruzie op een camping zou hebben gehad. Hij werd vervolgens door omstanders weggeduwd en vastgepakt. Ook Kros zou zich in de worsteling hebben gemengd. A. greep daarop een vuurwapen dat hij bij zich droeg sinds de campingruzie.

Niet per ongeluk

De gebeurtenissen in het café zijn vastgelegd door meerdere camera’s. Op de beelden is te zien dat het wapen dat de verdachte vasthoudt, afgaat. De verdachte zelf zegt dat hij de trekker niet of niet opzettelijk overhaalde. De rechtbank gelooft dat niet. Het is niet aannemelijk geworden dat het wapen door een technisch mankement of een andere oorzaak afging.
De rechtbank vindt het ook onwaarschijnlijk dat een gebrek aan vuurwapenkennis, de pijnlijke hand van verdachte die hij eerder opliep bij het slaan van een man of het feit dat er aan hem werd getrokken leidden tot een ongewild schot.
De rechtbank stelt op basis van de camerabeelden vast dat A. binnen een paar seconden het wapen pakte en het direct doorlaadde. Hij bracht zijn arm omhoog en richtte het wapen op Paul Kros waarna hij de trekker overhaalde.

Straf lager dan de eis

Bij de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de maximaal op te leggen gevangenisstraf volgens de wet. Voor doodslag is dat nu nog vijftien jaar. Omdat in dit geval niet alleen sprake van doodslag, maar ook van een poging tot doodslag op de vrouw én een mishandeling is de maximaal op te leggen straf twintig jaar.
Kijkend naar soortgelijke zaken vindt de rechtbank vijftien jaar cel op zijn plaats en niet de geëiste achttien jaar. A. moet daarnaast schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden en slachtoffers.