Oudegracht eenrichtingsverkeer en betalen voor boot in achtertuin: dit staat in Utrechts waterplan

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Eenrichtingsverkeer en een nachtelijk vaarverbod op de Oudegracht, vanaf 2030 alleen nog elektrisch aangedreven boten en Utrechters met een huis aan het water moeten gaan betalen als ze een boot hebben aangemeerd. Dat zijn enkele plannen die de gemeente Utrecht vandaag heeft aangekondigd in de Visie Stadswater.
Utrecht ziet het al jaren steeds drukker worden op het stadswater. Die drukte moet met de plannen beter beheerd gaan worden, zegt het college. Daarnaast bestond er volgens de gemeente nog geen overkoepelende visie over hoe er moet worden omgegaan met het stadswater.

Betalen voor boot in achtertuin

Utrechters met een huis aan het water moeten gaan betalen als zij een boot hebben aangemeerd. Dat is een van de voorstellen van wethouder Susanne Schilderman in de Visie Stadswater. Ook verhuurders van kano’s en SUP's (Stand Up Paddleboards) moeten gaan betalen voor gebruik van het Utrechtse water als het aan de wethouder ligt.
Booteigenaren die hun vaartuig aan huis hebben liggen zullen ook een vergunning moeten aanvragen. Die wordt geweigerd als de boot geen elektrische motor heeft. Voor kanoërs komen meer specifieke steigers en de passage door de Weerdsluis wordt voor de kano gratis. Op dit moment moeten kano’s een paar euro betalen als ze van de Vecht naar de Oudegracht willen of terug.
De Visie Stadswater gaat over meer dan pleziervaart. Wethouder Schildeman (D66) geeft weer hoe zij vindt dat de stad moet omgaan met het water. Dan gaat het ook over het bevoorraden van de stad, over wandelen langs het water, schaatsen in de winter, zwemmen in de zomer en nog veel meer.
Jongens duiken vanaf de Muntsluis
Jongens duiken vanaf de Muntsluis © Marc van Rossum du Chattel
In de Visie staan details die al eerder bekend zijn geworden. Zo wordt onderzocht of een aantal officieuze zwemplekken in de stad gelegaliseerd kunnen worden, zoals bij De Munt en in de Veilinghaven. In de visie staat ook dat op die twee plekken veel overlast wordt ervaren. Zo hebben bewoners rond de Veilinghaven last van lawaai en afval. Ook klimmen zwemmers op boten en steigers.

Emissieloos

Op het Utrechtse stadswater wordt het vanaf 2030 verboden om met motorboten te varen, ook toeristen op doortocht zijn dan niet meer welkom als ze geen elektrische motor hebben. Het verbod wordt in fases ingevoerd, Utrechters moeten al vanaf 2025 over schakelen op elektrisch varen.
In de visie staan meer toekomstige verboden. Zo wordt een nachtelijke kanotocht over de Oudegracht verboden. Alleen vanaf 07.00 uur tot 23.00 uur mag er nog gevaren worden op het stadswater in Utrecht.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Rederij Schuttevaer verzorgt al decennia lang rondvaarten door de Utrechtse grachten. Dit icoon van de Utrechtse toeristenbranche dreigt hetzelfde lot te ondergaan als kraamverkopers in Utrecht ook vrezen. Die hadden jarenlang een vaste plek in de stad. Hun plek moet nu echter openbaar aanbesteed worden, en daardoor bestaat de kans dat zij die plek verliezen.
Hetzelfde gaat gebeuren met de ligplaatsen van rondvaartboten. Ook die vergunningen verlopen in de toekomst na vijf jaar, waarna een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd. Nieuwe ondernemers kunnen dan meedingen naar de ligplaatsen. Mogelijk verdwijnt Schuttevaer dus uit de stad.

Stoplichten op het water

Op termijn wil de wethouder eenrichtingsverkeer invoeren op de Oudegracht. Alle vaartuigen, dus ook kano’s en SUP's mogen dan alleen van noord naar zuid varen. Omdat die beslissing voor problemen zorgt voor grotere jachten en werkvaartuigen mogen die wel in beide richtingen blijven varen. Die schepen kunnen namelijk niet over de singels varen omdat daar de bruggen te laag zijn. Om de verwarring bij de Stadhuisbrug te voorkomen, dat is een smalle tunnel voor boten, wordt daar een verkeerslichtinstallatie aangelegd.

Tik op de vingers

En dan nog één opmerkelijk voorstel uit de Visie Stadswater. Om te voorkomen dat ‘s zomers – vooral jongeren – van bruggen over het Merwedekanaal afspringen, krijgen die bruggen asfalt dat pijn doet aan blote voeten.
Binnenkort praat de gemeenteraad over de Visie Stadswater. Als die wordt aangenomen, kan de uitvoering starten in 2024.
Wil je meer lezen over de plannen? De Visie Stadswater is terug te vinden op de website van de gemeente.