Fietscoach Ayoub moet fietsenzee op Neude terugdringen: 'Meeste mensen zijn lui'

© RTV Utrecht
Utrecht - De Neude in het centrum van Utrecht is vaak bezaaid met fietsen. De gemeente wil dat het plein niet meer gebruikt wordt als een openbare fietsenstalling. De Neude is namelijk bedoeld voor voetgangers en al die fietsen zorgen voor onveilige situaties omdat het de loopruimte beperkt. Speciale fietscoaches moeten fietsers naar de stalling onder het plein verwijzen.
Aan de ongeveer tweehonderd fietsen die donderdagmiddag op de Neude staan hangen kaartjes. 'Fijn je weer te zien! We wijzen je graag op de gratis fietsenstalling om de hoek'. Speciale fietscoaches hangen die kaartjes op en spreken fietseigenaren aan op hun parkeergedrag. Maar omdat het niet verboden is om een fiets op de Neude te zetten, zijn hun mogelijkheden beperkt.
Ayoub coacht Utrechtse fietsers: 'Bent u van plan hier te parkeren?'
De fietscoaches zijn te herkennen aan hun rode hesjes, lopen rond op het plein en spreken mensen aan die hun fiets hier willen parkeren. Twee vrouwen, beiden met hun fiets aan de hand, komen gehaast aanlopen. "Zijn jullie van plan om jullie fiets hier neer te zetten?", vraagt fietscoach Ayoub.

Lui

Hoe erg Ayoub ook zijn best doet, veel van de mensen die hij aanspreekt kiezen er toch voor hun fiets te laten staan. "Wat ik het meest te horen krijg is dat mensen lui zijn of geen zin hebben om hun fiets ergens anders neer te zetten. Of dat ze even snel naar de bibliotheek moeten."
Als mensen hun fiets niet in de fietsenstalling willen plaatsen wenst Ayoub ze alsnog een fijne dag en loopt hij door. Ayoub kan mensen slechts verwijzen naar de ondergrondse fietsenstalling. Toch zijn er wel fietsers die zijn advies opvolgen. "Sommige mensen, vooral met elektrische fietsen, vinden het wel handig."
"Het plein staat bomvol met fietsen, dat is geen gezicht", zegt een vrouw die net de stalling onder de bibliotheek uit komt lopen. De bewaakte fietsenstalling Neude is gratis en beveiligd. Voor de vrouw reden haar fiets daar te parkeren. "Het is makkelijk en veilig.
Wie het plein op drukke dagen wil oversteken moet slalommen tussen honderden fietsen of omlopen. Dat en de rommelige uitstraling van een Neude vol fietsen weerhoudt veel fietsers niet om het plein als parkeerplek te gebruiken. "Als er veel fietsen staan ga ik de mijne er waarschijnlijk gewoon bijzetten, maar ik ga m'n best doen", grapt een jongen met een bril die zojuist door een van de fietscoaches is aangesproken.
Gemakzucht is niet de enige reden zegt een jonge vrouw: "Ik ben de hele nacht weg en hier op het plein zijn altijd mensen. Dat vind ik dat toch een veiliger idee dan dat ik alleen die kelder in moet lopen en niet weet wie of wat daar is."
De fietscoaches zijn van donderdag tot en met zondag op de Neude aanwezig. Het project loopt tot en met zondag 11 juni.