Dijksma praat in Duitsland over vele plofkrakers uit Utrecht: ‘Zeker geen exportproduct om trots op te zijn’

© RTV Utrecht
Utrecht - Duitse autoriteiten worstelen met plofkrakers uit Nederland. In de eerste maanden van dit jaar zijn er al meer aangehouden dan in heel vorig jaar. En de daders komen opvallend vaak uit Utrecht. De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, reisde daarom vandaag af naar Duitsland om met haar collega’s daar te praten over het probleem.
"Het is zeker geen exportproduct om trots op te zijn," zegt Dijksma. "Het is daarom heel belangrijk dat we de Duitse deelstaat ervan overtuigen dat wij alles doen wat in onze macht ligt om dit te voorkomen. Dat betekent dat we een groep jonge daders die dit doen zoveel mogelijk in beeld proberen te krijgen wanneer ze geronseld worden door criminelen en dat we degenen die met één been in dit soort criminaliteit staan er weer uit proberen te halen."
Dijksma kreeg bij haar bezoek aan Noordrijn-Westfalen gezelschap van de Nederlandse hoofdofficier van justitie en de politie. De delegatie sprak met de Duitse collega's over het probleem, dat vooral in die deelstaat speelt. Vorig jaar arresteerde de Duitse politie 60 Nederlanders voor plofkraken. Begin deze maand stond de teller al op 57. De helft van hen komt uit Utrecht, heeft de NOS berekend.
Dijksma praat in Duitsland over vele plofkrakers uit Utrecht: ‘Zeker geen exportproduct om trots op te zijn’
Vanmorgen werden nog vijf verdachten uit Nederland aangehouden voor plofkraken in Duitsland. Zij zouden meer dan twintig plofkraken hebben gepleegd en ruim een miljoen hebben buitgemaakt. De verdachten komen uit Utrecht, Helmond en Amsterdam.
"In Nederland hebben we steeds minder bankautomaten en zijn we steeds alerter om het leven van plofkrakers zo zuur mogelijk te maken," vertelt burgemeester Dijksma. "In Duitsland is dat anders en daarom zijn ze vaker slachtoffer van dit misdadige gedrag."

Betalen met cash

In Duitsland wordt nog veel met cash betaald en zijn er ook veel meer regionale banken met minder goed beveiligde automaten dan in Nederland. Criminelen hebben hun werkterrein daarom verlegd. Vorig jaar werden alleen in Noordrijn-Westfalen al 180 automaten opgeblazen. In heel Duitsland waren dat er naar schatting zo'n 450, een recordaantal.
Omdat de meeste verdachten uit Nederland komen, werkt de politie in beide landen nauw samen. Zo werd in februari nog een groep opgepakt, die verantwoordelijk zou zijn voor meer dan 50 plofkraken in Duitsland.
Utrecht lijkt een goede voedingsbodem te zijn voor beginnende plofkrakers. De kennis om succesvol bankautomaten op te blazen wordt aan elkaar doorgegeven en er wordt zelfs op echte automaten geoefend. Tijdens dat oefenen overleed zelfs het meesterbrein van een bende. Andere leden van de bende zijn onlangs veroordeeld. De groep nam het uitvoeren van plofkraken zo serieus dat er zelfs werd gesproken over het opzetten van een plofkraakschool in Spanje.

Cocaïnehandel

Volgens Utrecht zijn behalve opsporing ook preventieve maatregelen hard nodig, omdat er steeds nieuwe aanwas is van jongeren die plofkraken plegen. De opbrengst, gemiddeld een ton per kraak, wordt soms gebruikt om zich in te kopen in de cocaïnehandel.
Sinds een paar jaar bestaat er in de regio een persoonsgerichte aanpak, die moet voorkomen dat jongeren verder afglijden. Utrecht wil in die aanpak ook plofkrakers meenemen die in Duitsland zijn veroordeeld.