OM eist 5 jaar cel voor vader van Vleutense tweeling voor poging doodslag en zware mishandeling

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Het Openbaar Ministerie (OM) eist 5 jaar gevangenisstraf tegen een 50-jarige man uit Vleuten die wordt verdacht van zware mishandeling van zijn tweeling en poging tot doodslag op een van de baby's. Hij zou vier jaar geleden een snoetenpoetsdoekje in de mond van het meisje hebben geduwd, waardoor zij bijna stikte. Ook heeft hij zijn beide dochters volgens het OM met kracht geschud. Een van de baby's zou daardoor hersenletsel hebben opgelopen
Samen met de vader stond ook de 37-jarige moeder van de baby's terecht voor zware mishandeling van haar tweeling. Maar volgens het OM is er geen bewijs dat ook zij daar schuldig aan is. De officier van justitie vroeg de rechtbank de vrouw vrij te spreken.

Hersenletsel

De verdenkingen tegen de ouders ontstonden toen een van de meisjes op 17 mei 2019 in het Wilhelmina Kinderziekenhuis werd opgenomen, omdat het niet goed met haar ging. Ze had een dag eerder een epileptische aanval gehad; maakte een versufte indruk en had een verlaagde hartfunctie.
Bij het meisje werd een bloeding rond de hersenen vastgesteld. Daarnaast had zij meerdere breuken in haar beentjes en bloeduitstortingen die door mishandeling konden zijn veroorzaakt. Om die reden werd ook haar tweelingzusje uitgebreid onderzocht. Ook zij bleek botbreuken en bloeduitstortingen te hebben. Via Veilig Thuis kwam de zaak vervolgens bij de politie en het OM terecht.

Snoetenpoetser

Een maand eerder was de baby met het hersenletsel ook al met spoed naar het ziekenhuis gebracht, omdat zij bijna was gestikt in een snoetenpoetsdoekje. Zij was toen twee maanden oud. Volgens haar vader had zij het doekje ongemerkt ingeslikt, toen hij bij het verschonen kort was afgeleid. Hij speelde kiekeboe met haar en had het doekje op haar gezicht gelegd toen zij begon te plassen.
Voor hij er erg in had zag hij alleen nog maar een wit puntje uit haar mond steken, verklaarde hij. Het lukte vervolgens niet om de prop uit haar mond te krijgen. Hij waarschuwde zijn vrouw en 112 werd gebeld. De moeder wist het doekje met een pincet uit de keel van haar dochter te trekken, maar het kind was zo'n vijf minuten in ademnood geweest en moest voor controle naar het ziekenhuis.

Onwaarschijnlijk

Volgens een forensisch arts, gespecialiseerd in geweld tegen kinderen, zijn baby's van twee maanden oud niet in staat om zo'n doekje vast te pakken en in hun mond te proppen. In een reflex zouden ze harde voorwerpen juist uitspugen. De zogenoemde hoekfracturen in hun beentjes moeten volgens de deskundige door forse krachtsinwerking van buitenaf zijn veroorzaakt. Omdat er geen sprake is geweest van een val of ander ongeluk moet het letsel wel door iemand zijn toegebracht, concludeert het OM.
De ouders hebben altijd stellig ontkent dat zij hun dochters hebben mishandeld. Zij hebben naar eigen zeggen wanhopig naar een verklaring voor de verwondingen gezocht. Die zouden mogelijk zijn veroorzaakt door gehobbel tijdens fietstochtjes, waarbij de meisjes in een fietskar zaten. Ook zou er een beentje dubbel zijn gevouwen toen een van de kinderen in een kinderzitje werd geplaatst.
Volgens de ouders waren hun dochters kwetsbaarder dan andere kinderen. De baby's zouden ook slecht hebben gedronken. De ouders geloven dat bij het ontstaan van de botbreuken ook vaccinaties en vitaminegebrek een rol kunnen hebben gespeeld. Maar de deskundige legde vandaag in de rechtszaal uit dat daarvoor bij het uitgebreide onderzoek van de kinderen geen enkele aanwijzing is gevonden.

Liefdevol gezin

Vier jaar na dato zijn alle instanties die bij het toezicht en begeleiding van het gezin betrokken waren erg positief over de "liefdevolle" ouders en de ontwikkelingen van de meisjes, die inmiddels naar de basisschool gaan. Dat erkende ook de officier van justitie, die desondanks met een zware strafeis voor de vader kwam. Volgens haar is een verdenking van kindermishandeling voor buitenstaander vaak onbegrijpelijk. Maar de slachtoffers hebben er volgens de officier recht op om de waarheid te kennen.
"Daders van kindermishandeling bekennen vrijwel nooit", betoogde zij. Dat komt volgens haar door druk vanuit de maatschappij, de partner en de grootouders: "Het wordt door alles en iedereen afgekeurd. Het is zeer schaamtevol en de verdachte weet dat hij dit niet had moeten doen. Maar bij een bekentenis staat de relatie onder druk en keert iedereen zich van hem af".

Breder onderzoek

Volgens de ouders is het onderzoek naar de verwondingen van hun tweeling onvoldoende breed uitgevoerd. Zo maakten ze zelf een filmpje waarmee ze met behulp van een pop een rit in de fietskar nabootsten. Het OM wilde geen professionele reconstructie maken van de fietstochten, vanwege de kosten en het feit dat de ouders niet precies meer wisten welke routes zij hadden gereden.
Volgens hun advocaat zijn er theoretisch gezien nog veel andere verklaringen te bedenken voor de verwondingen, waarvan de meisjes geen blijvende gevolgen overhouden. Andere artsen zouden er anders tegenaan kijken dan de deskundigen die het OM heeft geraadpleegd. Hij vroeg de rechtbank om zijn cliënten vrij te spreken. Als de rechtbank de vader toch schuldig vindt, zou dat zonder strafoplegging moeten zijn, zodat het gezin niet kapot wordt gemaakt.

Absurde verdenkingen

"Het is een heftige dag, maar ik kan u recht in de ogen aankijken. We hebben op geen enkele manier onze kinderen mishandeld", zei de vader toen hij van de rechtbank het laatste woord kreeg. "Na vier jaar onzekerheid weten we het nog niet. Ik ben boos op het OM vanwege deze absurde verdenkingen", voegde zijn vrouw daaraan toe.
De zware strafeis voor de vader leidde tot veel verontwaardigde reacties in de rechtszaal, waar veel familieleden van de verdachten de zitting volgden. Dat werd erger toen de rechtbank bekend maakte dat vanwege organisatorische redenen pas op 11 juli uitspraak zal worden gedaan. "Hoe kan je die mensen zo naar huis sturen", werd vanuit de zaal naar de voorzitter van de rechtbank geroepen.