Kamer opruimen én een goed doel helpen: studenten met bakfiets op pad voor kledingbank

© RTV Utrecht
Utrecht - Bij het eerste studentenhuis heeft Yosca Kips van studentenvereniging U.V.S.V. gelijk prijs. Vier vuilniszakkenzakken vol met kleding voor het goede doel. Ze gooit de zakken in de gehuurde bakfiets en ploft er zelf bij, terwijl een andere student fietst. "We gaan langs twintig studentenhuizen, dus ik hoop dat het allemaal in de bakfiets past."
Studenten zamelen tijdens de Stichtweek kleding in voor de kledingbank: 'Ruim je rommelige kamer op en en doe iets goeds voor een ander'
Samen met andere studenten fietst Yosca vandaag door Utrecht om kleding op te halen voor de Utrechtse kledingbank. "Dat doen we omdat het de Stichtweek is. Leden van U.V.S.V. en het USC doen de hele week allerlei dingen voor het goede doel. Vandaag halen we kleding op, maar we gaan bijvoorbeeld ook naar een verzorgingshuis om eenzame ouderen op te vrolijken en we delen soep uit."

Vrijgevig of juist handig?

Studenten staan er niet om bekend veel geld te hebben voor een nieuwe garderobe, maar er wordt toch opvallend veel kleding ingeleverd, vertelt Yosca. "Ik merk dat mensen graag helpen. Maar het is natuurlijk ook handig om wat kleding weg te geven. Studentenkamers zijn vaak rommelig en dit ruimt lekker op. Je doet iets leuks voor het goede doel en je hebt ook gelijk een schone kamer."
Daarnaast is het vrijwilligerswerk ook goed om wat vooroordelen weg nemen. Het cliché dat studenten alleen maar feesten en zuipen is allang achterhaald volgens Yosca. "Ik denk juist dat je als student je vrije tijd erg goed kan benutten om je in te zetten voor anderen. Je kan jezelf op deze manier ook ontplooien. Je kan kijken waar je interesses en talenten liggen en op deze manier ook aan je toekomst te bouwen."