'Utrecht moet strengere eisen stellen aan brandveiligheid tijdelijke containerwoningen'

In november 2022 brandde een appartementencomplex in Amsterdam af
In november 2022 brandde een appartementencomplex in Amsterdam af © ANP
Utrecht - De brandweer luidde dit weekend de noodklok over de brandveiligheid van containerwoningen. D66 in Utrecht wil nu weten hoe het is gesteld met de brandveiligheid van de tijdelijke woningen in Utrecht. De komende jaren komen er flink veel tijdelijke woningen in de stad bij.
Veel tijdelijke woningen blijven langer staan dan veilig is. Als de woning langer blijft staan dan 15 jaar gelden strengere nieuwbouwregels dan voor tijdelijke woningen. Maar door een maas in de wet mag dezelfde woning, als die op een andere plek wordt neergezet, er nog eens 15 jaar blijven staan.
Een tijdelijke woning hoeft een brand maar 30 minuten tegen te houden voor het vuur overslaat naar de buren in plaats van 60 minuten. Ook hoeft een containerwoning geen zelfsluitende deuren te hebben met een dranger, zoals dat bij nieuwbouwwoningen wel moet. Die regels stammen nog uit het begin van de vorige eeuw.

3000 containers

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het gaat om zeker 3000 containerwoningen die aan het lage brandveiligheidsniveau voldoen. Meer dan 2000 daarvan zijn al een keer hergebruikt. D66 wil nu weten hoeveel van die woningen in Utrecht staan. "Ook willen wij weten of het college van mening is dat er aanvullende eisen moeten komen voor tijdelijke woningen", zegt raadslid Maarten Koning.
De regels staan opnieuw ter discussie na een brand in november vorig jaar in de Riekerhaven in Amsterdam. Nadat een brand ontstond in één van de woningen was de brandweer snel ter plaatse, toch brandde er in korte tijd 75 woningen af. Alle bewoners wisten op tijd weg te komen, maar zeven huisdieren kwamen bij de brand om het leven.
De brandweer en veiligheidsregio in Amsterdam deden na de brand onderzoek en concludeerden dat de huidige regels tekort schieten. Zij hebben een brandbrief gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken met de vraag of het niet verstandig is de regels aan te scherpen. Voor de Utrechtse fractie van D66 reden om vragen te stellen. "Wij willen in Utrecht de komende jaren een aantal tijdelijke woningbouwprojecten realiseren en wij willen dat die aan goede brandregels voldoen", zegt Koning.

Brandmelders

Mocht het nodig zijn dan wil D66 dat per project wordt bekeken welke extra maatregelen moeten worden genomen. In de ene woning kan een goed sprinklersysteem of voldoende brandmelders al voldoende zijn. Bij andere woningen kunnen brandwerende materialen helpen.
D66 is in het algemeen voor tijdelijke woningen in de stad. "Op dit moment kan de bouw van reguliere woningen niet het tempo van de vraag bijbenen. Daarom zijn die woningen heel duur en is er een enorm tekort aan sociale woningbouw. Tijdelijke woningen zijn dus heel hard nodig. Maar wij hopen wel dat Utrecht strengere veiligheidseisen gaat stellen dan nu de wettelijke norm is."