Zwartste scenario afgewend: zes locaties bibliotheek Utrecht voorlopig gered door gemeente

Utrecht - Alle dertien vestigingen van de Bibliotheek Utrecht blijven nog zeker anderhalf jaar open. De bibliotheek had een flink financieel tekort en had een aantal scenario's uitgewerkt om de organisatie toekomstbestendig te maken. In één van die scenario's moesten zes locaties sluiten. De gemeente Utrecht heeft nu toegezegd in ieder geval tot en met 2024 de financiële tekorten af te dekken. Daarmee lijkt het zwartste scenario voorlopig afgewend.
Uit financieel onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht bleek in maart dat de bibliotheek tot 2026 een financieel tekort van 1,9 miljoen euro zou hebben. Er lagen drie opties op tafel voor de toekomst van de bibliotheek: bezuinigen, investeren of een combinatie van die twee.
Maatschappelijke betekenis
In de Voorjaarsnota 2023 die de gemeente gisteren openbaar maakte, zat goed nieuws voor de bibliotheek. Hoewel Utrecht zo'n 70 miljoen euro moet bezuinigen, gaat er wel extra geld naar de bieb. Zo krijgt de bibliotheek in 2024 een extra compensatie voor prijsstijgingen en is wethouder Eerenberg (D66) van plan de rest van het tekort aan te vullen bij het vaststellen van de begroting voor volgend jaar.
Het meest ongunstige scenario is daarmee van de baan. Dat zou in werking treden als de bibliotheek volledig verantwoordelijk werd gehouden voor de tekorten. Dat scenario betekende een sluiting van zes bibliotheken en het verkleinen van één bibliotheek, terwijl nog een bibliotheekpunt alleen uitleenpunt moest worden. Onder meer de vestigingen in Hoograven, Lunetten en Vleutendorp moesten dan sluiten.
Bibliotheekdirecteur Deirdre Carasso laat weten blij te zijn met de toezeggingen vanuit de gemeente. "We voelen ons door dit besluit van het college gesteund in onze maatschappelijke betekenis voor de stad. We realiseren ons dat het financieel lastige tijden zijn, en ook de gemeente hierdoor voor moeilijke keuzes staat."
Lange termijn
Helemaal veilig is de bibliotheek overigens nog niet, want de gemeenteraad moet nog wel instemmen met het voorstel van het college. Ook is nog niet duidelijk hoe het verder moet vanaf 2025. Een besluit over een structurele oplossing moet nog worden genomen. "Op basis van het nieuws van vandaag zijn we hoopvol gestemd dat we de komende tijd samen met de gemeente een structureel, gezond toekomstperspectief kunnen ontwikkelen waarmee de bibliotheek van betekenis kan blijven voor elke Utrechter."