Klok van Utrechtse ontwerper Maarten Baas met Peter Gabriel mee op wereldtour

© ANP
Utrecht - De Utrechtse ontwerper Maarten Baas, onder meer bekend van de 'levende' klok op Schiphol, heeft nu ook een dergelijk uurwerk ontworpen speciaal voor de wereldtournee van de Britse zanger en muzikant Peter Gabriel. Die tour begint donderdag in het Poolse Krakau, maar Gabriel zal volgende maand ook de ZiggoDome in Amsterdam aandoen. Met klok en al.
De klok voor de concerten doet denken aan die op Schiphol, waarin een man lijkt te zitten die met een verfroller en een doek telkens de tijd aanpast. Het nieuwe uurwerk wordt pas in Krakau onthuld. Hij heeft volgens Baas een doorsnee van 5 meter en is helemaal is opgenomen in het podiumontwerp. De tijd loopt tot Gabriel ten tonele verschijnt.
De organisatie van de tour was volgens de medewerkster van Baas erg onder de indruk van een exemplaar dat te zien is op Paddington Station in Londen en vroeg de ontwerper ook zoiets uit te denken voor de concertreeks. Baas heeft ook met Gabriel zelf contact gehad en is verguld met de opdracht: "Dichter bij het rockstardom kan ik niet meer komen." De man in de klokken is Baas zelf. "Op Schiphol draag ik een blauwe overall, alsof ik daar werk. Voor het concert van Peter Gabriel is het oranje, net zoals zijn crew."

Digitale waterval

Vanaf 10 juni heeft Maarten Baas ook een solotentoonstelling in Museum Voorlinden in Wassenaar, It's about time. Hij toont er onder meer de meest recente klokken uit zijn Real Time-serie, maar bijvoorbeeld ook een digitale waterval, Second Nature. Hij heeft drie nieuwe klokken gemaakt "als zelfreflectie". In de ene klok is hij te zien zoals hij nu is, in de andere als een kind van een jaar of tien en in de derde als een ongeveer tachtigjarige.
Maarten Baas (45) woont in Utrecht. Hij studeerde in 2002 af aan de Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarvoor hij meubels met een gasbrander bewerkte. Werk van Baas is inmiddels opgenomen in de collecties van het MoMA in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen. Het Groninger Museum wijdde ook al eens een expositie aan het werk van Baas.
Radio M Utrecht sprak Baas over zijn werk. Beluister hieronder het interview: