Bewoners en gemeente in gesprek na dodelijk ongeval Vleutenseweg

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Omwonenden van de Vleutenseweg in Utrecht hebben gisteravond tijdens een bewonersbijeenkomst hun mening gegeven over de verkeersveiligheid van de straat en suggesties aangedragen om de verkeerssituatie te verbeteren. De avond was georganiseerd door de gemeente, naar aanleiding van het dodelijke ongeluk afgelopen maart. Daarbij kwam een 7-jarig meisje om het leven. Haar broertje raakte zwaargewond. Het ongeluk maakte diepe indruk in de buurt.
"Er heerste een gemoedelijke sfeer en een gevoel van saamhorigheid", blikt een woordvoerder van de gemeente terug op de bijeenkomst. "Verschillende bewoners vertelden hoe het ongeluk hen heeft geraakt, welke andere (bijna) ongelukken zij op de weg hebben ervaren en hoe het is om dagelijks zelf, ook met kleine kinderen, de weg over te steken." Bij de bijeenkomst waren zo'n 35 buurtbewoners aanwezig.

Gevaarlijke weg

Vlak na het ongeluk gaven buurtbewoners aan dat ze de weg onveilig vinden. "Je gaat eerst een fietspad over, dan moet je een autobaan over, dan sta je stil voor een dubbele busbaan, dan weer voor een autoweg, dan sta je voor een fietspad en dan moet je nog een ventweggetje over", somde buurtbewoner Henno Oldenbeuving op na het ongeluk.
Het is een onderwerp dat al jaren speelt in de buurt. In 2014 hebben zo'n 200 bewoners de busbaan bezet om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid nadat een 14-jarig meisje gewond raakte bij een aanrijding. Volgens een omwonende, die al jarenlang in de wijk woont, is er sindsdien eigenlijk niks veranderd.
© RTV Utrecht
"Deze weg is totaal onoverzichtelijk", klinkt het in de buurt. Een petitie met zevenhonderd handtekeningen zette deze geluiden kracht bij. De omwonenden eiste na het ongeluk een onafhankelijk onderzoek naar de verkeersveiligheid. "Ik heb zelf ook twee kinderen van precies dezelfde leeftijd en zag echt mijn grootste nachtmerrie voor mijn ogen voltrekken", zei initiatiefnemer van de petitie Nine Kooiman tegen RTV Utrecht. Verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk heeft bij het in ontvangst nemen van de petitie direct een onafhankelijk onderzoek toegezegd.
De gemeentewoordvoerder laat weten dat het onderzoek binnenkort start.