Te jong of illegaal: maaltijdbezorgers houden zich ook in Utrecht niet altijd aan de regels

© ANP
Utrecht - Maaltijdbezorgers in Utrecht werken lang niet altijd volgens de regels. Bij een controle die de Arbeidsinspectie afgelopen vrijdag hield, werden negen overtredingen geconstateerd. Zo reden er minderjarigen rond met maaltijden en hadden niet alle bezorgers een vergunning om in Nederland te werken.
De Arbeidsinspectie werkte bij de controle onder meer samen met politie en gemeente. Motoragenten haalden bezorgers van de straat en brachten ze naar de inspecteurs. Daar bleken twee bezorgers kinderen onder de 16 jaar te zijn. De werkgevers krijgen daarvoor een boete en ook de ouders kunnen mogelijk een proces-verbaal krijgen.
Het bezorgen van maaltijden is sinds 2020 verboden voor minderjarigen onder de 16 jaar, omdat het werk te veel risico met zich meebrengt. Zo kwam in 2019 de 15-jarige maaltijdbezorger Ruiz om het leven, die op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht werd aangereden.
Ook trof de inspectie vijf personen aan die geen vergunning hebben om in Nederland te werken. De Arbeidsinspectie benadrukt dat dat niet automatisch betekent dat de bezorger illegaal in Nederland verblijft, het kan ook om een legale vluchteling gaan die niet mag werken.

Tientallen overtredingen

Ten slotte waren er nog twee werknemers die contant betaald kregen. Dat is een overtreding van de wet minimumloon. "Onze inspecteurs komen bezorgers tegen die 20 euro krijgen voor een avond werken. Dat is natuurlijk absoluut niet wat het minimumloon in Nederland is.", laat de Arbeidsinspectie weten.
Naast Utrecht werden ook maaltijd- en flitsbezorgers in negen andere steden gecontroleerd. In totaal werden daarbij tientallen overtredingen geconstateerd. Het is volgens de Arbeidsinspectie lastig te zeggen of Utrecht er nu uitspringt of niet, omdat er in verschillende steden met verschillende capaciteit is gecontroleerd. Zo zijn er in Rotterdam zes zogenoemde 'bezorghubs' gecontroleerd en in Utrecht maar twee.