Koor uit Kyiv doet Utrecht aan tijdens Europese benefiettour: 'Door deze muziek voel je vrede in je hart'

© pietersconcerten.nl
Utrecht - Troostrijk gezang vult vanmorgen vroeg de woonkamer van dirigent en tenor Jonathan Ploeg. Het is een opname van Kamerkoor Sophia uit Kyiv. "Dit is fantastisch. Loepzuiver gewoon. Echt heel bijzonder, helemaal als het live is." En het koor uit Oekraïne is vanavond live te horen, in Utrecht. Mede dankzij de inspanningen van Jonathan.
In de Pieterskerk geeft Kamerkoor Sophia een benefietconcert. Gisteren trad de groep al op in Culemborg, zowel daar als in Utrecht met ondersteuning van lokale gezelschappen: het Culemborgs Mannenkoor en Kamerkoor JIP uit Utrecht. De organisatie is in handen van Jonathan, tenor en dirigent van beide koren. Bij hem thuis en bij vrienden van hem logeren tien Oekraïense koorleden, negen anderen hebben via een sponsor een slaapplek gevonden.
Kamerkoor uit Oekraïne komt naar Utrecht (live 07.40 uur)

Goede doel

Kamerkoor Sophia is bezig met een Europese tour. Met negentien leden wordt het programma 'Licht van de hele wereld' ten gehore gebracht. Na een optreden kunnen bezoekers doneren. Het geld dat met het project wordt opgehaald, komt ten goede aan koren in Oekraïne. Bijvoorbeeld voor het aanschaffen van verlichting die onafhankelijk is van de centrale energiedistributie, waardoor artiesten hun werk kunnen voortzetten.
Jonathan werd in oktober benaderd via Facebook door de dirigent van Kamerkoor Sophia. "Ik kende hem niet. Hij stuurde me een bericht waarin hij aangaf dat ze op tournee zouden gaan om geld op te halen voor de cultuursector in Oekraïne. Ik heb meteen 'ja' gezegd." Het benefietconcert gaat echt om Sophia, benadrukt Jonathan. "Ik ben vooral op de achtergrond veel met praktische dingen bezig en onderhoud daarover het contact."
Dirigenten Oleksiy Shamritsky en Jonathan Ploeg
Dirigenten Oleksiy Shamritsky en Jonathan Ploeg © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
In eerste instantie was het de bedoeling om geld op te halen voor de familie van een dirigent die omgekomen was op de eerste dag van de inval in Oekraïne. Hij was dirigent van een bevriend koor. Gaandeweg is besloten om het doel groter te maken en het te richten op de cultuursector van Oekraïne.
Kamerkoor uit Oekraïne komt naar Utrecht (live 08.40 uur)

Vrede in het hart

Kamerkoor Sophia zingt met name Oekraïne klassieke muziek, maar ook volksmuziek, meer pop-achtige nummers. "Muziek is van cruciaal belang, zeker in tijden van oorlog", zegt Oleksiy Shamritsky, dirigent van het koor uit Kyiv. "Mensen in Oekraïne voelen elke dag de oorlog, maar met deze muziek voel je vrede in je hart. Er is nu net weer gebombardeerd, maar met dit benefietproject brengen we iets positiefs. Goed nieuws is nu heel belangrijk."
Het Culemborgs Mannenkoor en kamerkoor JIP fungeren beide als een soort gastheer. Niet alleen met een slaapplek; beide koren zorgen bijvoorbeeld ook voor een maaltijd in de kerken, op de avond van het concert. Daarnaast zingen ze ook samen op het podium. De concerten zijn gratis toegankelijk, na afloop is er een collecte aan de deur of mensen kunnen via een QR-code doneren.
Het concert in de Pieterskerk begint om 20.00 uur.