Bewoners Utrechtse wijk ergeren zich groen en geel aan sluipverkeer: 'Dit werkt niet'

Guy en André zijn niet blij met de nieuwe verkeerssituatie
Guy en André zijn niet blij met de nieuwe verkeerssituatie © RTV Utrecht
Utrecht - Het is sinds kort verboden de Kaatstraat in de Utrechtse wijk Zijdebalen in te rijden, wordt duidelijk uit twee nieuwe verkeersborden die de gemeente heeft geplaatst. Maar veel automobilisten trekken zich daar niets van aan. Alleen al deze ochtend slaat de ene na de andere chauffeur linksaf de straat in. Tot grote ergernis van omwonenden.
"Na zes weken kunnen we wel zeggen dat het niet werkt", zegt bewoner Guy Hendricks. Bestuurders rijden om een paar appartementencomplexen heen en slaan alsnog de Kaatstraat in.
"Het is een fietsstraat, maar door het negeren van dat verbod word je dus ook met de fiets van de weg gedrukt door automobilisten", vertelt hij. Ook is er veel meer geluid van auto's die door de straat rijden volgens Guy en zijn buurman André. Binnen de Vereniging van Eigenaren horen ze dat meer bewoners ontevreden zijn over de situatie.

Nieuwe route

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het inrijverbod is ingesteld om het autoverkeer in de stad terug te dringen. "We begrijpen de noodzaak om minder verkeer op de Adelaarstraat te hebben, maar nu is het probleem voor een deel naar onze straat verplaatst", zegt Guy. Automobilisten gaan over de Zeedijk "en slaan dan allemaal linksaf om alsnog de Vogelenbuurt in te rijden". Terwijl hij het zegt slaat inderdaad de ene na de andere automobilist linksaf.

Paaltje

De gemeente zou in eerste instantie een paaltje plaatsen om sluipverkeer tegen te gaan. "Het plan was om van de Zeedijk een doodlopende weg te maken. Alleen is op dit plan bezwaar gemaakt, omdat bestemmingen aan de Weerdsingel, bemuurde Weerd of Kaatstraat (waaronder de parkeergarages) moeilijk per auto bereikbaar zouden worden", zegt een woordvoerder van de gemeente.
De gemeente gaat in gesprek met omwonenden en wacht de effectiviteit van de verkeersborden af. Maar wat Guy betreft is de effectiviteit rondom de borden na zes weken wel duidelijk. "Het werkt niet."