Kasteeldorp Haarzuilens blaast 125 kaarsjes uit: 'Eigenlijk niet heel oud voor een dorp'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De slingers moeten nog worden opgehangen, maar de speciaal ontworpen vlag die wappert op de Brink in Haarzuilens verklapt al dat er reden is voor een feestje. Het kasteeldorp blaast 125 kaarsjes uit, en dat wordt morgen gevierd met een groot lustrumfeest.
"Morgen hebben we een dag vol plezier voor jong en oud", vertelt Jeroen de Goeij, voorzitter bij de Kermis-Oranjevereniging Haarzuilens. "We starten met een reünie om 10.30. Aansluitend zijn er oude ambachten en machines te zien. Dan kunnen de ouderen daar lekker over praten. Voor de kinderen zijn er volksspellen en attracties."
's Middags wordt het programma vervolgd met gekostumeerd voetbal. Ook kan er geknuffeld worden met dieren van de dierenweide. En niet te vergeten, speelt de Oranjeman met zijn gitaar in de hand alle nummers die mensen willen horen. De Goeij: "Rond 17.00 uur is het dagprogramma afgesloten en dan gaan we het terrein ombouwen. 's Avonds hebben we een tentfeest met een grote band." Dat gaat allemaal gebeuren op het speelveld vlakbij de Emmaus.
Bestuursleden van de Kermis- Oranjevereniging Haarzuilens
Bestuursleden van de Kermis- Oranjevereniging Haarzuilens © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Nog niet zo heel oud

"125 jaar is eigenlijk niet zo heel oud voor een dorp", weet Jan Rood, bestuurslid van de Kermis-Oranjevereniging te vertellen. "Vroeger stond het dorp om het kasteel heen. Dat kasteel was toen een ruïne. De baron die het kasteel erfde heeft het laten herbouwen door Pierre Cuypers; die heeft bijvoorbeeld ook het Rijksmuseum en station Amsterdam Centraal gebouwd. Hij had zoiets van: joh, ik vind het hartstikke mooi dat ik een kasteel krijg, maar ik wil die huizen weghebben. Dus hebben ze die een kilometer opgeschoven. Ook zijn er nieuwe huizen bijgekomen." Tot en met 2000 hoorde Haarzuilens bij de gemeente Vleuten-De Meern. In 2001 is deze gemeente bij Utrecht gevoegd. Nu maakt het dorp deel uit van de Utrechtse wijk Vleuten- De Meern.
Vandaag de dag wonen er tussen de 500 á 600 inwoners in de karakteristieke rood-witte huizen – de kleuren van het wapen van het dorp- in Haarzuilens. Volgens Marcel Hoogstraten, ook bestuurslid van de vereniging, is de gemeenschap hecht, al wordt dat de laatste jaren wel wat minder. "Dat komt omdat er veel nieuwe mensen komen wonen. Maar goed, dat wordt ook weer opnieuw opgebouwd. Er komen gezinnen met kinderen wonen die weer naar school gaan, en dan komt die binding weer terug. Maar dat heeft soms wat tijd nodig. De kermis in september is echt zo'n ons-kent-ons evenement en daar komen de nieuwe bewoners er ook bij, als ze dat willen."
Maar morgen eerst het 125-jarige bestaan van Haarzuilens. Iedereen is welkom, benadrukt Hoogstraten. Dus ook mensen van buitenaf. Saillant detail: een deel van de bestuursleden woont niet meer in Haarzuilens. Hoe de band met het dorpje nog steeds is, spreekt voor zich.