Na jaren van beloftes belooft eigenaar Utrechtse stadscamping aan gemeente: 'Volgend jaar écht af'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Al jaren zegt de eigenaar van camping De Berekuil in de Voorveldsepolder in Utrecht dat zijn camping dit jaar afgebouwd is. Maar nu heeft hij wethouder Linda Voortman beloofd dat -ie volgend jaar écht af is. Dat schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad.
De camping is al jaren een bouwplaats, waar ruim honderd chalets moeten verschijnen. Slechts een tiental chalets is afgebouwd. De voorzieningen voor kampeerders zijn matig.
Vorige maand bezocht RTV Utrecht de camping, samen met een specialist van ACSI. Dat bedrijf geeft jaarlijks een boek uit met een oordeel over duizenden campings in Europa. De Utrechtse camping heette vroeger De Berekuil, maar heet tegenwoordig Budget Camping Utrecht. De specialist van ACSI gaf aan dat de camping ver onder de maat is.
Die berichtgeving van RTV Utrecht zorgde voor vragen van D66, GroenLinks en Student & Starter. Wethouder Voortman zegt in antwoord op die vragen dat er de afgelopen jaren meermaals contact is geweest met eigenaar Oostveen. Een groot deel van de chalets is al verkocht, schrijft de gemeente.

Eind van het jaar

Al jaren benadert RTV Utrecht eigenaar Oostveen, met de vraag wanneer de camping af is. Oostveen laat dan telkens weten dat de camping aan het eind van het jaar helemaal af is. Tegen de gemeente zegt hij nu iets anders. Volgens Voortman heeft de eigenaar laten weten dat de werkzaamheden aan de camping volgend jaar worden afgerond. Ook blijkt De Berekuil een nieuwe naam te hebben. Op internet kan er geboekt worden onder de naam 'Domstad Resort Utrecht Vakantiewoningen'.
Wethouder Voortman geeft aan dat ze bij Oostveen heeft aangedrongen om het bouwtempo te verhogen, maar dat ze hem niet kan dwingen om de werkzaamheden sneller af te ronden. Ze kan alleen ingrijpen als de grond langer dan een jaar niet gebruikt wordt. "Er is echter geen juridische zekerheid te geven dat als er een procedure gestart wordt deze succesvol zal zijn hetgeen ook nog bemoeilijkt wordt doordat een groot aantal appartementsrechten al zijn overgedragen aan derden", schrijft de wethouder aan de raad.
Voortman noemt de aanblik van de camping "niet fraai". Ze zegt dat Oostveen afhankelijk is van de beschikbaarheid van middelen en personeel bij het bepalen van het bouwtempo. Maar er moeten volgens de gemeente meer redenen zijn waarom het niet opschiet. "De ontwikkelaar heeft, ondanks aandringen van gemeentezijde, niet inzichtelijk gemaakt waardoor het aanvankelijke bouwtempo laag lag."
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel