Bij ongezond tandvlees kun je er beter snel bij zijn: 'Vaak merken mensen het pas heel laat'

© Pixabay
Utrecht - "Roze en krachtig" moet het zijn, je tandvlees. En dat is belangrijker dan je misschien dacht. Ontstoken tandvlees kan vervelende kwaaltjes als een slechte adem veroorzaken, maar zelfs een teken aan de wand zijn dat iets ernstigers aan de hand is. Zo zijn er verbanden met diabetes, hart- en vaatziekten en zwangerschapscomplicaties. Op het Jaarbeursplein in Utrecht kun je vandaag daarom gratis je tandvlees laten controleren.
"Heel veel mensen hebben geen idee wat de status van hun tandvlees is", weet paradontoloog Nicky Beukers. "Je hebt het ook niet snel in de gaten. Je hebt vaak geen pijn, dus merken mensen het vaak pas op het moment dat het bloedt, tanden los gaan staan of je uit je mond ruikt. En dan ben je al heel ver."

Ragen, flossen, poetsen

Dat kan vervelende gevolgen hebben. "Je mond is gewoon onderdeel van je lichaam", zegt Beukers. "We moeten dat als één geheel zien. Op het moment dat er sprake is van een ontsteking in je mond, kan dat invloed hebben op de rest van je lichaam. Bacteriën in je mond kunnen in je bloedbaan komen en op andere plekken ook ontstekingen veroorzaken. Hart- en vaatziekten en diabetes zijn een voorbeeld waar duidelijke relaties mee zijn."
En dus is ragen, flossen en poetsen met een elektrische tandenborstel het devies. "En het liefst twee keer per jaar naar de tandarts. Die controleert, geeft adviezen en weet wat de status van je tandvlees is. Hoe vroeger je erbij bent, hoe meer je met goede mondverzorging zelf kan doen."

Mobiele tandartspraktijk

Maar zo'n tandartsbezoek is natuurlijk niet gratis. Mocht je zo'n check niet kunnen betalen, kun je vandaag tot 16.00 uur terecht op verschillende plekken in Nederland, waaronder de mobiele tandartspraktijk op het Jaarbeursplein in Utrecht. "Iedereen die langskomt mag naar binnen. Dan doen we een gratis check en krijg je informatie en producten mee om zelf aan de slag te gaan."
Beukers staat jaarlijks, op deze Dag van het Tandvlees, te helpen bij de gratis mobiele tandartspraktijk. "Dan krijg je weleens gevallen binnen waarvan je denkt: deze mensen hadden toch jaren eerder even naar de tandarts moeten gaan."
Op de website ikwilgezondtandvlees.nl kun je kijken waar je de tandvleescheck kunt laten doen.