'Huurders worden de dupe van een hogere belasting op gasverbruik'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het kabinet wil dat huishoudens een hogere belasting gaan betalen als ze meer dan 800 kuub gas per jaar verbruiken. Blijf je daaronder dan betaal je juist minder belasting. Het is één van de nieuwe klimaatmaatregelen die onlangs zijn gepresenteerd door de regering. Wat betekent dat voor huurders en hoe bereiden woningcorporaties zich voor?
De Woonbond maakt zich zorgen over de nieuwe maatregel om belasting op gasverbruik te verhogen, zegt woordvoerder Mathijs ten Broeke. "Huurders zijn de dupe van deze maatregel, want als huurder heb je heel weinig invloed op je energielabel." Dat komt volgens de Woonbond omdat je huurders de eigenaar van de woning niet kunnen dwingen om te verduurzamen.

Woningcorporaties

Bij woningcorporaties Portaal hebben de meeste huurders een lager gasverbruik dan die 800 kuub per jaar. Portaal heeft veel panden in het bezit in Utrecht en probeert zoveel mogelijk te verduurzamen. Een deel van deze woningen is al goed geïsoleerd, maar een deel ook nog niet. Een woordvoerder van Portaal: "Sinds 2021 is het gemiddelde energielabel bij ons B. We zijn bezig om de woningen met een laag energielabel versnelt te verduurzamen. Dat gaat om gemiddeld zo'n 500 woningen per jaar tot en met 2028."
Als huurder zou verduurzaming van je woning afgedwongen moeten kunnen worden bij een verhuurder
Mathijs ten Broeke, Woonbond
Ook bij Woonin zijn ze druk bezig huizen aan te pakken met een E,F en G label. "Het zou heel vervelend zijn als onze huurders dit op hun bordje krijgen", zegt een woordvoerder. "We werken er hard aan om woningen te isoleren. Alleen: dat is niet morgen geregeld. En daar kan de huurder niks aan doen. Het is een grote, kostbare opgave, waar veel mensen bij betrokken zijn."
Volgens Ten Broeke van de Woonbond ligt het grootste probleem niet bij de woningcorporaties, maar vooral bij de kleine particuliere verhuurders. "Daar zien we de laatste jaren heel weinig label-verbetering. Dan gaat het vooral om verhuurders die zo'n vijf tot tien woningen in bezit hebben." De bond wijst ook op speculanten. "Die kopen huurwoningen op en willen daar vooral aan verdienen."

Pak verhuurders aan

Huurders zouden volgens de Woonbond meer mogelijkheden moeten krijgen om bij hun verhuurders verdere verduurzaming van hun woning af te dwingen. "Nu kan een huurder alleen een verzoek indienen voor isolatiemaatregelen. Dat noem je het initiatiefrecht. Als de huurder een redelijk voorstel doet moet de verhuurder daaraan meewerken", vertelt Ten Broeke. Toch kan een verhuurder nu altijd nog nee zeggen met goeie argumenten. Volgens de Woonbond moet je een verhuurder kunnen dwingen tot verduurzamingsmaatregelen. "Eigenlijk moet het initiatiefrecht een dwangmaatregel worden en zou het moeten gelden voor de volledige verduurzaming van de woning."
Na 2030 mogen er geen woningen meer verhuurd worden met een laag energielabel E, F of G. Dat vindt de Woonbond een prima maatregel, maar er moet daarnaast dus meer gebeuren om verhuurders tot maatregelen te dwingen. Ten Broeke: "Er zijn bijvoorbeeld nu nog veel te veel woningen met enkel glas. Wij pleiten daarom voor een verbod op enkel glas." Met zo'n verbod dwing je verhuurders om hun woningen beter te isoleren.

Winstbelasting

De corporaties vinden dat winstbelasting hun mogelijkheden om te investeren in verduurzaming beperkt. "Dat we winstbelasting betalen is stekelig: we zijn een niet-winstbeogende organisatie en rendement wordt geïnvesteerd in onze maatschappelijke opdracht. Er wordt geen euro winst uitgekeerd", aldus een woordvoerder van woningcorporatie Woonin. De corporaties zouden graag meer middelen tot hun beschikking hebben.
Ook Portaal zou het liever anders zien. De corporatie zou het geld graag voor andere zaken inzetten. "We verhogen onze productie van gemiddeld 500 naar 1000 woningen per jaar en we versnellen bovendien de verduurzaming."
De woningcorporaties in Utrecht zeggen er alles aan te doen om het energielabel van hun woningen te verbeteren. Woonin: "We hebben de middelen, maar zoals voor elke euro geldt: je kunt het maar één keer uitgeven." De opgave valt voor Woonin overigens mee. Slechts 10 procent van hun woningbezit heeft een laag energielabel.
Ook Milieu Centraal, de Vereniging Eigen Huis en organisaties voor energieloketten bij gemeenten hebben kritiek op de plannen van het kabinet. Zij vrezen dat mensen met de laagste inkomens in de problemen kunnen komen, aldus de NOS.