Voorzitter voetbalclub Kampong wil lik-op-stukbeleid KNVB na vechtpartij op veld: 'Vrijwilligers lopen anders weg'

Archief.
Archief. © KNVB
Utrecht - Een vechtpartij dit weekend bij voetbalclub Kampong in Utrecht is voorzitter Kyra Stefels helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Dit soort incidenten kosten de vereniging vrijwilligers, aldus Stefels. Zij wil dat de KNVB sneller gaat optreden tegen dit soort gedrag. "Als je een rode kaart krijgt, heb je binnen drie dagen een brief dat je een aantal wedstrijden niet mee mag doen. En zoiets als dit, wat ernstiger is, kan zo zes maanden duren."
Het sportweekend op de voetbalvelden van Kampong liet een bittere nasmaak achter bij de voorzitter van de Utrechtse club. Een wedstrijd tussen twee lagere elftallen in de 5e klasse liep zo erg uit de hand dat die werd stilgelegd. Zelfs de politie moest er aan te pas komen. Twee dagen later baalt Stefels nog steeds van wat ze zag en hoorde. "Als je dan vraagt wat er gebeurde dan zeggen mensen 'dan had er maar een goede scheidsrechter op moeten staan'. Maar dat snijdt natuurlijk geen hout. Uitgangspunt is dat je van elkaar én van de scheidsrechter afblijft. Ik heb het idee dat die grenzen aan het vervagen zijn."
Op dit niveau levert de KNVB alleen voor de hoogste elftallen in de A-categorie een scheids. De rest wordt gefloten door vrijwilligers. Maar die haken af door dit soort gedrag, aldus Stefels. Stefels: "Er was een reguliere scheids uitgevallen en een vervanger geregeld. Maar als een wedstrijd dan zo grimmig wordt, is het plezier snel weg. Dus die jongen die inviel, zei ook 'zo hoeft het voor mij niet meer.'"

Vrijwillige scheidsrechters tekort

En dat terwijl er al te weinig vrijwillige scheidsrechter zijn, ziet ook de KNVB. "Voor de verenigingen willen we het aantal opgeleide verenigingsscheidsrechters laten groeien met 5.000 om het tekort kleiner te maken en willen we stijgen naar een totaal van 32.500 scheidsrechters."
En niet alleen aan vrijwillige scheidsrechters is een tekort: ook van de scheidsrechters die de KNVB stuurt, zijn er te weinig. "We hebben een tekort van ongeveer 1.000 KNVB-scheidsrechters." Doel van de bond is een poule van 4.700 bond-scheidsrechters te creëren.
Helaas stoppen scheidsrechters omdat de sportiviteit en respect op de velden voor elkaar en de scheidsrechter er niet altijd is.
Woordvoerder van de KNVB
De KNVB erkent dus dat er meer scheidsrechters bij moeten komen, maar ziet ook dat agressieve incidenten zoals bij Kampong niet helpen. "Helaas stoppen scheidsrechters omdat de sportiviteit en respect op de velden voor elkaar en de scheidsrechter er niet altijd is."

Moeite

Clubs hebben grote moeite met het vinden van vrijwilligers om te fluiten. Bij Kampong 'lukt het eigenlijk niet', aldus Stefels. En ook bij de Utrechtse voetbalvereniging Faja Lobi vinden ze het ingewikkeld. Voorzitter Rinaldo Terlaan: "Het gaat moeizaam, maar het lukt wel." Volgens de Faja Lobi-clubvoorzitter zijn er tegenwoordig minder mensen bereid om onbetaalde klusjes uit te voeren. "Als je ziet hoe vrijwilligers omgaan met vrijwilligerswerk: da's anders dan 20 jaar geleden. Wij leiden onze scheidsen ook op met een cursus van de KNVB maar er zijn weinig vrijwilligers te vinden."
En de vrijwilligers die een wedstrijd fluiten, komen ook meer agressie tegen dan vroeger, zegt Terlaan. Hij is naast voorzitter sinds de jaren negentig ook actief als scheidsrechter. "De maatschappij verandert, de acceptatie naar elkaar verandert. Je hebt veel korte lontjes. Sporten is de uitlaatklep geworden van de maatschappij. Mensen gooien in het weekend alles eruit en maandag gaan ze weer lekker werken voor de baas."

Scheidsrechters

Gelukkig hebben niet alle vrijwillige scheidsrechters negatieve ervaringen. Het is zelfs erg plezierig, zegt Joop ten Dam van Kampong. Hij fluit al meer dan 20 jaar. "Het is leuk om te doen en goed voor de conditie." De zeventiger ging een paar jaar geleden met pensioen maar blijft het fluiten erbij doen. "Het is leuk om 22 van die heethoofden in staat te stellen een leuke wedstrijd te hebben."
Ten Dam merkt als ervaren scheids niet zo heel veel van de verruwing op het veld. "Spelers worden wel eens boos. Voetbal is een contactsport en ook al maakt een speler geen overtreding dan kan het toch pijn doen. Die woede richt zich ook wel eens op jou. Maar over het algemeen heb ik weinig vervelende dingen meegemaakt." Hij denkt dat het gebrek aan vrijwilligers ergens anders vandaan komt. "Mensen willen best vrijwilligerswerk doen maar willen zich niet binden aan vaste dingen. En da's lastig want als scheidsrechter wordt je van tevoren ingepland."
Ook Mike Schepper fluit bij Kampong. Hij begon dit seizoen en heeft het ook naar de zin. "Het is leuk. Heel vervelende dingen heb ik nog niet meegemaakt. Wel dat je bij 3-3 een penalty geeft, en dat één team niet blij is met de scheidsrechter. Maar dat hoort er ook een beetje bij. Ik heb niks buitenproportioneels ervaren, maar nu moet ik misschien wel even afkloppen."
Wat ik door jaren heen wel merk, is dat veel voetballers de regels niet kennen. En het is moeilijk fluiten als je de regels moet uitleggen tijdens het spel.
Rinaldo Terlaan, voorzitter Faja Lobi
Rinaldo Terlaan van Faja Lobi is naast voorzitter dus ook al 20 jaar actief als scheidsrechter. Hem valt, naast de kortere lontjes van sommige spelers, wel iets negatiefs op. "Wat ik door jaren heen merk, is dat veel voetballers de regels niet kennen. De KNVB heeft een goed initiatief voor spelers onder de 21: die moeten een spelregelbewijs halen. Maar jongeren die op latere leeftijd komen voetballen kennen die regels niet. En het is moeilijk fluiten als je de regels moet uitleggen tijdens het spel. Misschien moet je iedereen die voetbalt elke twee jaar ofzo een spelregelbewijs laten halen."

'KNVB moet sneller ingrijpen bij wangedrag'

Maar het fluitplezier van vrijwillige scheidsrechters zoals Ten Dam, Schepper en Terlaan wordt dus regelmatig verstoord door opstootjes, merkt Kampong-voorzitter Stefels. De voorzitter wil dat de KNVB daarom sneller gaat straffen. "Ik denk dat de reactiesnelheid in het afhandelen van tuchtzaken omhoog moet. Het kan niet zo zijn dat het zes maanden duurt voor er een uitspraak is. Ik weet nu: deze wedstrijd is gestaakt. Dan moet er een verklaring komen. En voor we hier iets van terughoren, is het september, oktober. Dan is het seizoen afgelopen."
Als je een rode kaart krijgt, dan heb je binnen drie dagen een brief dat je een aantal wedstrijden niet mee mag doen. En dit soort gevallen, die ernstiger zijn, kan de afhandeling zo zes maanden duren.
Kyra Stefels, voorzitter voetbalvereniging Kampong
De voorzitter van Kampong hoopt dat meer snelheid vanuit de voetbalbond zorgt voor een mentaliteitsverandering. "Ik wil een lik-op-stukbeleid. Als je een rode kaart krijgt, dan heb je binnen drie dagen een brief dat je een aantal wedstrijden niet mee mag doen. En dit soort gevallen, die ernstiger zijn, kan de afhandeling zo zes maanden duren." Ze hoopt dat als wangedrag sneller wordt aangepakt het uitsterft en vrijwilligers terugkeren.

Amateurvoetbal: 3 minuten wedstrijd na vechtpartij

Dat het amateurvoetbal qua verhitte reacties op en rondom het veld niet meer onderdoet voor de Eredivisie bleek deze week ook wel uit een rondgang van RTV Utrecht langs verschillende amateurclubs.
Zo werd er dit weekend een beker drank op het veld gegooid bij Jong Volendam - IJsselmeervogels waarna de wedstrijd werd gestaakt. Een dag later gingen spelers met elkaar op de vuist bij de wedstrijd tussen LONGA'30 en Hoogland.
Gevraagd naar een reactie laat de KNVB op dinsdag weten dat bij Jong Volendam - IJsselmeervogels de aanklager amateurvoetbal een onderzoek is gestart. De KNVB is daar nog in afwachting van de verklaringen van beide clubs. Wel moeten de resterende drie minuten van de wedstrijd nog worden uitgespeeld. Die worden binnenkort ingepland. Naar de situatie bij LONGA'30 – Hoogland is geen onderzoek ingepland, omdat de scheidsrechter geen melding heeft gemaakt van het incident. Dat kan nog wel gebeuren.