Lintjesregen nog steeds een witte mannenfeestje: 'Jammer en pijnlijk'

© RTV Utrecht
Utrecht - Ze waren er zeker wel dit jaar, de koninklijke onderscheidingen voor vrouwen en mensen met een migratieachtergrond. Maar het is nog lang niet genoeg, vinden critici. GroenLinks in Utrecht wil opheldering over het gebrek aan diversiteit.
"Dat het percentage vrouwen achterblijft is heel jammer en zouden wij graag anders zien. Het pijnlijke is ook dat evenveel mannen als vrouwen vrijwilligerswerk doen", laat de Kanselarij der Nederlandse Orden weten. "Toch worden ze minder voorgedragen. Hoe dat komt is niet duidelijk."
De lintjesregen gaat hand in hand met de traditie dat meer mannen dan vrouwen worden onderscheiden. In totaal kregen in de provincie Utrecht 159 mannen en 88 vrouwen een onderscheiding, in lijn met het landelijk gemiddelde. Uitzonderingen waren er ook, want in Eemnes, Soest en Stichtse Vecht werden wel meer vrouwen dan mannen onderscheiden. In Baarn ging het gelijk op.

Vrouwen

"Vrouwen zijn landelijk gezien eigenlijk altijd ondervertegenwoordigd, al zien we de afgelopen jaren een zeer lichte stijging naar een percentage van 36 procent", licht een medewerker van de Kanselarij der Nederlandse Orden toe. De Kanselarij riep al eens op tot meer diversiteit in de voordrachten, maar kan verder weinig doen. Gemeenten kunnen de Kanselarij wel altijd benaderen voor voorlichting als daar behoefte aan is.

Migratieachtergrond

Dat je toch wel 15 tot 20 jaar vrijwilligerswerk moet hebben gedaan, zou kunnen meespelen bij het feit dat mensen met een migratieachtergrond zijn ondervertegenwoordigd. Maar met zekerheid is dat niet te zeggen. "Over mensen met een migratieachtergrond kan de Kanselarij weinig zeggen. "Dat wordt niet geregistreerd, dat mogen we ook niet."
In de gemeente Utrecht kregen dit jaar 22 mannen en 9 vrouwen een koninklijke onderscheiding voor hun inspanningen voor de stad. Het is GroenLinks opgevallen dat ook inwoners met een 'divers culturele achtergrond' ondervertegenwoordigd waren.
Dat moet anders, vindt raadslid Melody Deldjou Fard. "In Utrecht werken vele inwoners elke dag keihard om hun stad een stukje mooier maken. Een lintje ontvangen uit de hand van de burgermoeder is een gebaar van waardering voor hun inzet. En daarom is het belangrijk dat, vaker dan nu het geval is, meer groepen Utrechters gerepresenteerd worden in deze lijst. Want samen maken we de stad."

Minder zichtbaar

Een vrouw met een migratieachtergrond die dit jaar wél een lintje kreeg, is Amina Berkane Abakhou. Zij kreeg haar onderscheiding voor het vrijwilligerswerk dat ze doet in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Volgens haar zijn er genoeg vrouwen en mensen met een migratieachtergrond die in aanmerking komen voor een lintje, maar hun inzet is vaak niet of minder goed zichtbaar voor de buitenwereld. "Bescheidenheid speelt daarbij zeker een rol. Alleen al in Kanaleneiland ken ik meerdere vrouwen die in aanmerking komen."
Ook religie is een factor, legt Berkane Abakhou uit. "Vanuit de islam leer je om niet te praten over je goede daden. Dat is een geheim tussen jou en Allah. Misschien dat dat er ook voor zorgt dat het minder zichtbaar is voor andere mensen."
Verder denkt ze dat veel mensen niet weten hoe ze iemand moeten aandragen voor een lintje. "Ik ben zelf hoogopgeleid, maar weet het ook niet." De gemeente zou hier volgens haar een rol in kunnen spelen door informatie te verspreiden via kanalen die juist mensen met een migratieachtergrond bereiken. Dat kan er volgens haar voor zorgen dat die mensen vaker worden aangedragen.
"Ik was natuurlijk heel blij met mijn lintje, maar ik realiseerde me dat ik niet de enige ben die me inzet voor de stad en de wijk. Ook voor die andere mensen moet meer erkenning komen."

Campagne

Dat het fenomeen lintje bij lang niet alle Utrechters even bekend is, merkt ook Deldjou Fard. "Veel mensen weten niet op welke wijze de procedures plaatsvinden. Dat ze bijvoorbeeld vanwege een enorme inzet voor een (sport-)vereniging of ander vrijwilligerswerk in de stad een lintje kunnen krijgen." Ook GroenLinks zou graag zien dat er meer bekendheid wordt gegeven aan de lintjesregen. "We denken aan een social mediacampagne en aandacht via buurthuizen, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen."
Deldjou Fard wil nu ieder geval van het Utrechtse college weten wat de exacte percentages zijn en wat er wordt gedaan om diversiteit te bevorderen. Naast de koninklijke lintjesregen zijn er ook stedelijke onderscheidingen in Utrecht. Ook daarvan wil GroenLinks weten wat het beeld is rondom diversiteit en of er wel sprake is van een goede representatie van de stad.