Studenten bezetten Utrechts universiteitsgebouw: 'De toekomst is niet meer fossiel'

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Een groep studenten bezet sinds vanmorgen het Minnaertgebouw van de Universiteit Utrecht. Ze zijn van plan daar de komende drie dagen te blijven en eisen dat de universiteit alle banden met de fossiele industrie verbreekt.
Met slaapzakken en spandoeken liepen de studentenactivisten van End Fossil: Occupy! rond 09.00 uur het gebouw op de universiteitscampus binnen. Ze hadden vooraf aangegeven een gebouw te gaan bezetten, maar niet welke en hoelaat. De actie is onderdeel van de internationale actiemaand #MayWeOccupy.

'Toekomst is niet fossiel'

Bobby is een van de demonstrerende studenten. Het is volgens haar hoog tijd dat de universiteit actie onderneemt. "Dit kan echt niet langer zo. De universiteit onderhoudt nog steeds op allerlei manieren contact met de fossiele industrie. Bijvoorbeeld bij onderzoeksprojecten, maar er worden bijvoorbeeld ook excursies voor studenten naar Shell georganiseerd en bij carrièredagen komen fossiele bedrijven ook praten."
Dat moet stoppen, vinden de demonstranten. "Het is 2023 en we zitten nog middenin een klimaatcrisis. De toekomst is niet meer fossiel", vertelt Bobby. "Dus het heeft geen zin meer om ons als studenten die kant op te duwen."
“Ja, ik begrijp de urgentie die de studenten voelen”, zegt Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Hij ging vanochtend in gesprek met demonstrerende studenten bij het Minnaertgebouw. "Ik heb zelf ook kleinkinderen en kinderen en ik voel zelf ook dat de klimaatverandering er is. Dat dat een gevoel van urgentie geeft en de studenten actiebereidheid, dat waardeer ik alleen maar."
Pijpers: "We zijn het eens over het resultaat, maar de vraag is hoe komen we daar? Dat is waar we het debat over hebben. Ik heb daar wel persoonlijke gedachten bij maar we zijn een organisatie met 40.000 studenten en medewerkers. We houden daar debatten over met elkaar en discussies zoals dat ook bij andere universiteiten gaat."
De studenten hebben drie eisen bij de universiteit neergelegd. Allereerst willen ze dat alle banden met de fossiele industrie worden verbroken. Daarnaast moet de universiteit als het aan de bezetters ligt eerlijker en opener zijn over de huidige banden. Daarnaast willen ze dat er een inclusiever beleid gevoerd gaat worden. "We bezetten de komende dagen ónze universiteit om duidelijk te maken hoe belangrijk dit is voor ons en andere studenten."

'Onder de 700 kilometer vliegen we niet'

De Utrechtse universiteit snapt de zorgen van de studenten, maar zegt ook dat het tijd kost om dingen te veranderen. "Duurzaamheid is één van de vier onderzoeksthema’s waar de UU zich op richt, en een belangrijk onderwerp in ons onderwijs", legt universiteitswoordvoerder Annelies Waterlander uit. "Onze wetenschappers maken inzichtelijk hoe het klimaat verandert en dragen bij aan oplossingen om het tij te keren. We willen in 2030 CO2-neutraal zijn. Daar werken we hard aan."
De universiteit heeft een aantal concrete doelen om die ambitie te verwezenlijken. Zo moet in 2025 75 procent van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen komen, moet de universiteit in 2030 volledig afvalvrij zijn en wordt werk-gerelateerd vliegverkeer verminderd. Waterlander: "Onder de 700 km vliegen we niet."
Ook wil de UU benadrukken dat het samenwerken met de fossiele industrie nu alleen is toegestaan onder bepaalde voorwaarden. "Samenwerking met de fossiele industrie is bij de UU tot nu toe geoorloofd als het uitgangspunt is om te helpen met de energietransitie of de vervuiling van fossiele brandstoffen te verkleinen", aldus Waterlander. "We merken tegelijkertijd dat er zowel binnen als buiten de Universiteit Utrecht steeds vaker de vraag rijst of je moet samenwerken met fossiele bedrijven. En zo ja, onder welke voorwaarden."

Workshops en lessen

Het is niet de bedoeling dat het Minnaertgebouw de komende dagen helemaal op slot gaat. Tijdens de bezetting moeten allerlei workshops en lessen gegeven worden. Daarbij is iedereen welkom, benadrukt Bobby, één van de demonstrerende studenten. "Er komen allerlei sprekers die van alles komen vertellen over hartstikke interessante onderwerpen. Alle studenten en medewerkers die interesse hebben kunnen in- en uitlopen. Ook het bestuur is van harte uitgenodigd."