Een kroon van twee kilo en een gammele houten stoel: Utrechtse royaltyliefhebbers klaar voor Britse kroning

Vlaggetjes toch gevonden: Mirjam de Witte is klaar voor de kroning.
Vlaggetjes toch gevonden: Mirjam de Witte is klaar voor de kroning. © Mirjam de Witte
Utrecht - Royaltyliefhebbers smullen van bruiloften en tijdens de begrafenis van Queen Elizabeth leek de wereld even stil te staan. Maar een kroning, zoals vanmiddag van prins Charles maak je maar heel zelden mee. Utrechtse liefhebbers van het Britse koninklijk huis kunnen niet wachten. "Dan heeft hij echt die muts opgekregen, de handschoentjes aan en dan mag hij het echt gaan doen."
Voor de aartsbisschop van Canterbury vanmiddag de kroon op het hoofd van prins Charles zet, moet Mirjam de Witte nog wel even de kast in duiken. Voor the wedding van William en Kate kocht ze namelijk "van die prachtige Engelse vlaggetjes", maar de royalty-liefhebber uit Baarn is ze kwijt.
Naar eigen zeggen gaat er een schuif open bij De Witte als het over het Britse koninklijk huis gaat. Dat merk je ook. Het spraaktempo van de gewezen tv-presentatrice van RTV Utrecht gaat omhoog en de normaal gesproken Rotterdams rollende r maakt op mysterieuze wijze plaats voor de kakkineuze r van Baarn. Hoe dat kan? "Ik denk dat het door mijn moeder komt", zegt de Witte. "Die was er altijd dol op en ze leek ook een beetje op prinses Diana. Ja, echt!" Dus kijkt De Witte The Crown, heeft ze theekopjes met een afbeelding van de Queen-zaliger en liggen dus ergens in een kast die vlaggetjes. "Ik vind het gewoon enig. Vooral het gedoe eromheen, denk ik."

'Hoe heet die man ook alweer?'

Ook de 14-jarige Daan uit Everdingen is dol op het Britse koningshuis, maar eigenlijk op het hele land. Dat begon op vakantie. "Daar kwam ik erachter dat het wel mijn land was. Land van vele tradities, oude huizen, ik vind de taal fantastisch. Engeland is gewoon een heel mooi land."
Sinds het overlijden van koningin Elizabeth zit de 74-jarige Charles al op de troon, maar vanmiddag wordt het volgens Daan pas echt. "Het is een man die achter de schermen een beetje mee-regeert", zegt Daan. "Maar nu wordt hij echt een vorst. Dan wordt hij ingehuldigd. Dan heeft hij echt die muts op gekregen, de handschoentjes aan en dan mag hij het echt gaan doen."
Britse snacks in Utrecht tijdens kroning: crackers met augurkenchutney
Elizabeth werd in 1953 gekroond, zij was toen pas 25 jaar. Volgens Mirjam de Witte zal de kroning van Charles meer ingetogen zijn dan 70 jaar geleden. Zo is de route van Buckingham Palace naar Westminster Abbey een stuk korter. "In die koets deden ze 17 kilometer, Queen Elizabeth en hoe heet die man ook alweer? Ik ben zijn naam even kwijt", aldus de kenner. De Witte bedoelt natuurlijk de in 2021 overleden prins Philip. "Nu rijden ze maar 2 kilometer."
De route is dus korter en ook het aantal genodigden is beperkt. In 1953 kwamen maar liefst 8000 genodigden naar de kroning, vandaag 'maar' 2000. "Ik denk ook dat ik daarom niet ben uitgenodigd", zegt De Witte. "En normaal zweren alle aanwezige hertogen op één knie trouw aan de koning, nu hoeft alleen Prins William dat te doen. Dus er zijn echt keuzes gemaakt."
En dat is ook waar het volk behoefte aan heeft, denkt de 14-jarige Daan. Volgens hem heeft Charles geluisterd naar de Britten na protesten tegen de hoge kosten van het koningshuis, de glitter en glamour. De resultaten van die protesten zijn zichtbaar bij de kroning. "Het is een heel groot evenement dat ingekort wordt, waardoor het minder geld kost en de mensen vrolijk zijn."

Twee kilo kroon op je hoofdje

De naam van Philip was Mirjam de Witte zojuist even ontschoten, dat maakt ze goed met parate feitenkennis over de kronen. Meervoud, want Charles krijgt twee kronen en ook zijn vrouw krijgt een edelmetalen hoofddeksel. "De queen Mary's crown", lepelt De Witte op. "Met paars fluweel, gemaakt in 1911." En wat de kroon extra bijzonder maakt: de kroon is aangepast met allemaal diamanten die Queen Elizabeth droeg als broches. "En Queen Mary, dat was de overgrootmoeder van Charles natuurlijk, die droeg deze kroon." De Witte begint op de dreef te raken en vertelt dat de kroon 590 gram weegt. "Ik heb dit natuurlijk eventjes opgezocht."
De nek van Charles krijgt het zwaarder te verduren. Die moet 2 kilo kroon recht weten te houden. Dat is gelukkig alleen tijdens de kroning, vertelt De Witte. "Na de kroning gaan de koning en de koningin eventjes weg, die trekken zich terug. En daarna draagt Charles de Imperial State Crown en dat valt wel mee. Die weegt 1 kilo. Nou ja, dan krijg je dat toch op je hoofdje."
Drie kronen, diamanten van Elizabeth, een ritje in een koets. Het past allemaal bij de weelde van een koninklijk huis met een geschat vermogen van 28 miljard euro. Maar dat het niet alleen maar pracht en praal is, zag De Witte zelf toen ze onlangs in Londen was. Daar zag ze de Saint Edward's Chair, de stoel waarop Charles vanmiddag gaat zitten. "Een onooglijk houten ding uit 1300", zegt de Baarnse. "Hij stond achter glas, dus ik kon er niet op zitten, maar echt: als jij en ik die bij onze opa of oma op zolder zouden zien dan zouden we hem naar de kringloop hebben gebracht."
NPO1 doet verslag van de kroning. De Witte kijkt 'natuurlijk' op de BBC. "Ik ben een snob, hè."