Een balletje trappen én bouwen aan vertrouwen: Utrechtse jongeren gaan de strijd aan op voetbaltoernooi

© Jasper Witte / RTV Utrecht
Utrecht - Op de velden van voetbalclub Faja Lobi in Utrecht is woensdag voor de vierde keer het Stedelijk Voetbaltoernooi georganiseerd. Het is een initiatief van de jongerenwerkers van JoU Utrecht. Het toernooi werd samen met FC Utrecht georganiseerd als extra activiteit in de meivakantie en moest helpen met het vertrouwen tussen de jongerenwerkers en de jongeren.
Uit acht wijken in de stad is een team samengesteld met jongeren die de jongerenwerkers via de buurthuizen kennen. Het initiatief voor het toernooi kwam van jongerenwerker Omar Boulamhayan. “Ik hoor van de jongens dat ze altijd op pleintjes in hun wijk voetballen. Het leek ze gaaf om ook tegen andere wijken te spelen en zo is het toernooi ontstaan.”
© Jasper Witte / RTV Utrecht
Boulamhayan voetbalde zelf ooit op niveau, maar kan zich ook op andere manieren in de jongeren verplaatsen. “Vroeger heb ik zelf ook dingen meegemaakt die ik terug zie in sommige jongeren. Vanuit mijn ervaring kan ik ze dingen meegeven die hen helpen hun problemen op te lossen en daar luisteren ze vaak goed naar.”

Vertrouwen

Het toernooi is een goede manier voor de jongerenwerkers om de jongeren beter te leren kennen. “Het is een heel mooi middel om vertrouwen op te bouwen”, vertelt Boulamhayan. “Het is voor ons belangrijk dat jongeren zich veilig bij ons voelen, zodat wanneer ze hulp nodig hebben, ze ons ook weten te vinden. Dan kunnen wij ze een steuntje in de rug bieden.”
School, de thuissituatie, een baantje vinden en meedraaien in de maatschappij, overal biedt JoU hulp bij. Als de jongeren hun hulpvraag duidelijk maken, beginnen de jongerenwerkers met een gesprek. “We proberen dan altijd met de jongeren in gesprek te gaan om hun problemen op te lossen, en eventueel andere problemen te voorkomen.” Wat ze daarmee proberen te bereiken, moge duidelijk zijn. “We willen ze verder helpen met hun toekomst, zodat ze uiteindelijk hun talenten kunnen ontwikkelen.
Er was veel interesse in het toernooi. Er waren zelfs meer aanmeldingen dan plekken. Bij de volgende editie in oktober willen de organisatoren het aantal deelnemers daarom verdubbelen. Team LVM, dat de wijken Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern vertegenwoordigde, ging er aan het einde van het toernooi met de winst vandoor.