OM: Utrechter verkrachtte kwetsbare jonge vrouwen die hij lokte met een filmrol; 6 jaar cel geëist

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een jonge Amersfoortse vrouw die eind 2019 bij de politie aangifte deed van verkrachting heeft twee en half jaar moeten wachten voor de man die zij als dader aanwees werd aangehouden. In de tussentijd zou de nu 33-jarige Utrechter Meron G. nog twee slachtoffers hebben gemaakt. Vandaag eiste de officier van justitie in de Utrechtse rechtbank zes jaar gevangenisstraf tegen de verdachte, voor misbruik van drie kwetsbare jonge vrouwen, onder wie een minderjarige. In twee gevallen vindt het Openbaar Ministerie meervoudige verkrachting bewezen.
Volgens de officier van justitie heeft het onderzoek lang geduurd door capaciteitsproblemen bij de politie. "Deze zaken hadden eerder opgepakt moeten worden. De slachtoffers hebben lang in angst gezeten, dat trek ik me aan", erkende de officier van justitie tijdens de zitting.

Valse voorwendselen

Verdachte Meron G. en de drie slachtoffers zijn allemaal van Eritrese komaf. De man met artistiek ringbaardje en glimmend kaalgeschoren hoofd maakt Eritrese muziek en videoclips. Het meisje dat als eerste aangifte deed, zou daarom contact met hem hebben gezocht. Het tweede meisje had hij begin 2020 ontmoet op een Eritrees doopfeest van de baby van een wederzijdse kennis.
Volgens het OM lokte G. de vrouwen onder valse voorwendselen naar zijn huis. Zij spraken met hem af om bij hem thuis te oefenen voor een rol in een film. Eerst was hij vriendelijk, maar toen zij zich tegen hem verzetten zou hij gewelddadig zijn geworden.
Het eerste slachtoffer zou hij hebben geslagen en meerdere keren bij de keel hebben gegrepen, waardoor zijn geen lucht meer kon krijgen. Het tweede meisje zou door hem met een mes zijn bedreigd. Ook zou hij hebben gedreigd dat hij beelden van de seksuele handelingen via sociale media zou verspreiden als ze iemand zouden vertellen over wat er was gebeurd.

Lol gehad

Volgens Meron G. hadden de vrouwen vrijwillig seks met hem en begonnen zij zelf met de aanrakingen. "Wij hebben de hele nacht lol gehad en gelachen samen", beweerde hij. Zijn advocaten opperden dat de slachtoffers aangifte hadden gedaan, omdat zij zich schaamden voor hun familie. Een van hen werd door G. ontmaagd en zou een valse verklaring hebben afgelegd om te kunnen verantwoorden dat dit voor het huwelijk was gebeurd.
Volgens G. en zijn advocaten zijn de vrouwen makkelijk beïnvloedbaar en hebben anderen hen er toe aangezet om aangifte van verkrachting tegen hem te doen. De verdediging vroeg de rechtbank om de verdachte wegens gebrek aan bewijs van alle verdenkingen vrij te spreken.

Overstuur

Volgens de officier van justitie is er meer dan genoeg bewijs tegen de verdachte. De vrouwen vertelden de ochtend na hun bezoek aan de Utrechter volkomen overstuur aan anderen wat hen was overkomen. Ze gingen naar de politie en werden medisch onderzocht. Het dna van de verdachte dat bij twee van de vrouwen werd aangetroffen, bewijst dat hij gemeenschap met heeft gehad. En ze hadden inwendige en uitwendige verwondingen die het gevolg van geweld zijn.
Hij zou het minderjarige slachtoffer (17) in januari 2021 hebben verdoofd door iets in haar drankje of voedsel te doen. Zij werd volgens het OM door G. betast. Een ander dna-spoor van een onbekende zou erop wijzen dat zij toen door een andere man is verkracht terwijl zij buiten westen was. Dat de gevolgen van wat G. de vrouwen heeft aangedaan enorm traumatisch zou zijn, bleek duidelijk toen zij dapper gebruik maakten van hun spreekrecht.

Kans op herhaling

"Hij beschrijft zichzelf als slachtoffer en is totaal niet onder de indruk van de gevolgen voor de slachtoffers", vond de officier van justitie. Zij rekent het hem zwaar aan dat hij drie kwetsbare jonge vrouwen naar zijn woning lokte en misbruikte. Omdat hij geen condoom gebruikte, liepen zij het risico om zwanger te raken of een geslachtsziekte op te lopen. Hij weigerde om mee te werken aan psychisch onderzoek en observatie door deskundigen in het Pieter Baan Centrum. Daardoor kan ook niet worden ingeschat hoe groot de kans op herhaling is en welke behandeling nodig is om dat gevaar te beperken.
Naast zes jaar cel eist het OM ook nog een contactverbod met de slachtoffers en zou hij na het uitzitten van zijn gevangenisstraf vijf jaar lang niet meer in hun woonplaatsen mogen komen. Het eerste slachtoffer vordert een schadevergoeding van 7500 euro van de verdachte. Het OM vindt dat de rechtbank die moet toekennen.

Tolk

De zitting in de Utrechtse rechtbank duurde veel langer dan gepland, omdat alles wat werd besproken voor de verdachte in de Eritrese taal Tigrinya vertaald moest worden. De tolk had verplichtingen elders en daarom wordt de zaak komende maandagochtend afgerond. Dan reageren de aanklager en de verdediging op elkaars standpunten en krijgt de verdachte het laatste woord. De uitspraak staat gepland op maandag 15 mei.