Parkeervergunning kwijt na gemiste betaling? Wethouder noemt dat 'krukkig'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een betaling missen en dan je parkeervergunning kwijtraken, die angst sloeg Utrechtse parkeerders om het hart. Uit een brief die de vergunninghouders onlangs van de gemeente kregen blijkt namelijk dat als je vergeet te betalen, dit direct gevolgen heeft voor je vergunning. Dat zegt Veerle Smit (Volt) vandaag tijdens het vragenuur van de Utrechtse gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) geeft aan dat de soep niet zo heet gegeten wordt.
Van Hooijdonk noemt de brief van haar ambtenaren ‘krukkig’. In die brief staat: “Verandering: intrekken vergunning bij te laat betalen Wij sturen geen betalingsherinnering meer. Als het bedrag niet op tijd op ons rekeningnummer staat, dat wordt uw vergunning automatisch ingetrokken. U hebt dan geen parkeervergunning meer en moet opnieuw een vergunning aanvragen.”
En dat is best schrikken want veel inwoners van de stad hebben eerder maanden of jaren op een wachtlijst gestaan om een vergunning te krijgen. Als je bij verlies van je vergunning weer achteraan moet sluiten is dat een kleine ramp.

Klopt niet

Maar de brief klopt niet, zegt de wethouder. Het hele proces rond de parkeervergunningen wordt vernieuwd. “We gaan digitaal met mensen communiceren”, zegt de wethouder. Dat wil zeggen dat vergunninghouders gevraagd wordt hun mailadres door te geven, waarna ze een mailtje krijgen als ze te laat betalen. Voor mensen zonder e-mail is er niets aan de hand, zij krijgen alsnog een brief via de postbode.
VVD-raadslid Margreet Ramaker kan wel lachen om de uitleg van de wethouder. Ramaker had nog nooit gehoord van het begrip ‘krukkig’, net als de rest van de gemeenteraad. En toch was direct duidelijk wat Van Hooijdonk met het woord bedoelde.