Keert de zusterflat terug? Baan mét woning moet helpen bij werven zorgpersoneel

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Even de lift in stappen en 7 verdiepingen lager ben je op je werk. Om aan zorgpersoneel te komen, bieden sommige zorginstellingen inmiddels een baan mét woning aan. En er blijkt belangstelling voor. Het ouderwetse zusterhuis lijkt daarmee weer terug te komen.
Met het huidige personeelstekort proberen zorginstellingen van alles om mensen te werven. Van contracten met aangepaste werktijden vanwege je kinderen tot een woning bij je werk. 'Verpleegkundige inclusief appartement, locatie Zuylenstede'. Zo adverteert Vecht en IJssel voor personeel voor het woonzorgcentrum Zuylenstede in Utrecht.
Die advertentie levert ook wat op, vertelt locatiemanager Sjanie Koedoot. "We hebben zes dienstwoningen, waarvan er twee nu in gebruik zijn. En we hebben nog drie sollicitanten. Wij dachten aanvankelijk dat er honderden brieven zouden komen. Nou dat is niet het geval. Mensen vinden het toch spannend en nieuw, maar inmiddels loopt het dus gestaag vol."

Personeelstekort

Mandy is één van de eersten die nu in een dienstwoning woont. Ze werkt sinds een maand bij Zuylenstede. "Vooral in deze tijd is het heel moeilijk een woning te krijgen. Je moet jaren ingeschreven staan en dan heb je nu twee in één. Èn een nieuwe woning èn een mooie baan." Mandy komt uit Apeldoorn en is blij met haar plek in Utrecht. "Als ik elke dag vanaf Apeldoorn naar Utrecht had moeten komen had ik deze baan niet genomen. Dus ja de woning heeft mij wel over de streep getrokken. Ik heb nu toch mijn eigen plekje."
Koedoot is blij met de mogelijkheid om dit te doen. "Wij hadden een probleem met de arbeidscapaciteit vorig jaar. Toen zaten we nog midden in een renovatie van het pand. We hadden een aantal appartementen over en een tekort aan personeel. Mijn moeder is verpleegkundige geweest en heeft ooit in een zusterflat gewoond. Dus toen dacht ik: het personeel zoekt een woning en wij zoeken personeel." Koedoot ging in overleg met een jurist en fiscalist. "Uiteindelijk kregen we een hele mooie aanvulling op de arbeidsovereenkomst en konden we een advertentie gaan plaatsen."
Je hebt gewoon je eigen plek in combinatie met je werk, dat maakt het wel heel erg fijn
Mandy, verpleegkundige bij Zuylenstede
Het grote voordeel is dat Zuylenstede nu personeel in loondienst krijgt, legt ze uit. "Met die dienstwoning krijgen we nu mensen die fulltime werken en echt verbonden zijn. Dan krijg je veel meer het teamgevoel, van we doen het met elkaar en we zijn er voor elkaar." Volgens Koedoot zetten ze nauwelijks meer uitzendkrachten in. "Zeker zijn uitzendkrachten nog nodig voor als mensen ziek zijn of in vakanties. Dat is echt heel prettig, maar niet om je basisteam georganiseerd te krijgen."

Ook tijdelijke woonruimte bij Warande

Zuylenstede is overigens niet het enige woonzorgcentrum dat woonruimte biedt in de provincie Utrecht. Ook in Zeist kun je als verpleegkundige of verzorgende een woonplek krijgen. In de bossen staat woonzorgcentrum Heerewegen van Warande. De bovenste twee verdiepingen worden niet meer gebruikt voor cliënten en dus is er plek voor personeel.
Lidewij Hartman, woordvoerder van Warande. "Wij hebben geen enorme hoeveelheden woningen in onze portefeuille, maar het levert natuurlijk wel wat op. We hebben nu zo'n vijf nieuwe medewerkers boven in het pand Heerewegen wonen. We hopen vooral dat mensen met plezier bij ons komen werken en zo'n woning kan daar misschien net even bij helpen."
Op de bovenste verdieping woont Johan. Hij is 57 jaar oud en verpleegkundige in opleiding. "Ik woon hier omdat ik tijdelijk zonder huisvesting zit. Het is gezellig hier. Je kunt samen zijn met collega's, maar je hebt ook voldoende privacy. We kloppen voordat we bij elkaar naar binnen gaan en soms zitten we gezellig wat te drinken 's avonds en soms eten we samen."
Johan werkt niet bij de locatie in Zeist, maar in Houten en dat vindt hij prettig. "Ik fiets voor en na mijn dienst zo'n 12 kilometer. Dus dan heb je toch het idee dat je een woon-werk afstand hebt. Ik vind dat wel prettig, want dan kun je toch even je hoofd leegmaken."
Mandy is juist blij dat ze boven haar werk woont. "Je kan nooit te laat komen" zegt ze lachend, maar dan toch ook nog even serieus. "Je moet voor jezelf goed de knop om kunnen zetten als je klaar bent met je werk. Dan loop je naar boven naar je eigen appartement en ben je vrij. Ik kan dat wel goed."
Haar werkgever Zuylenstede is blij dat ze nu dienstwoningen aan kunnen bieden, maar houdt ook in de gaten of dat ook wel goed gaat. Ze hebben al een eerste evaluatie gedaan. Locatiemanager Koedoot: "Het is niet zo dat wordt gevraagd van: kun je vanavond nog een paar uur draaien. Het gaat gewoon in de normale routing alsof ze ergens anders wonen. Maar als er op de bovenste verdieping bewoners komen wonen, gaan we de tussendoor sluiten, zodat er fysiek veel meer afstand tot het werk is dan nu."

Oplossing voor het personeelstekort

Koedoot raadt het iedereen aan om woonruimte te bieden voor je personeel. "Degene die ik spreek, ook andere bestuurders, die zien het echt als een mooie kans om te benutten. Je dient hiermee wel een maatschappelijk belang. Woningen zijn gewoon heel schaars, dus hoe mooi is het om op deze manier ook dit maatschappelijke stukje te kunnen opvangen."
In Zeist zijn ze wat terughoudender ook al is het ingewikkeld om zorgpersoneel te vinden. Woordvoerder Hartman van Warande: "Wij werven er niet echt op. Wat wij wel doen is vragen wat mensen nodig hebben om bij ons te komen werken. Als dat betekent later beginnen of vroeger beginnen of alleen nachtdiensten, dan gaan we met elkaar kijken of we daar een mouw aan kunnen passen in overleg met het team."
Er zijn overigens nog meer manieren om personeel te werven. Utrechtzorg is een werkgeversorganisatie in de regio Utrecht, Gooi en Vechtstreek en Amersfoort-Eemland. Zij openen binnenkort weer een 'Ik Zorg Shop' in de stad Utrecht. Eerder deden ze dit al in Zeist, Nieuwegein en Amersfoort en dat levert nieuw personeel op.
Een woordvoerder van de organisatie geeft aan dat in deze winkel gezamenlijk wordt geworven. "Je staat daar niet alleen namens de eigen organisatie, maar namens de sector zorg en welzijn. Dat vraagt een andere instelling. Stel dat iemand niet passend is voor de vacature bij jouw organisatie, behoud de kandidaat dan wel voor de sector en verwijs door naar een andere organisatie."
Johan die bij Warande woont hoopt wel binnenkort een eigen woning te vinden. "Als ik woonruimte vind ga ik gelijk weg. Er gaat toch niets boven een hele zelfstandige plek natuurlijk, maar ter overbrugging is dit ideaal."
Mandy is tevreden met haar plekje. "Je hebt gewoon je eigen plek in combinatie met je werk. Dat maakt het wel heel erg fijn. Het heeft ook voordelen. Dat je 's morgens niet de deur uit hoeft om naar je werk te komen." Over drie jaar moet Mandy haar appartementje verlaten staat in het contract, of als ze een andere baan vindt.
Wilt u meer weten over het personeelstekort in de zorg en welke gevolgen dat heeft? Luister dan ook naar de podcast Zorgen.