Van Gogh Museum verandert naam schilderij na tip Utrechtse chefkok: 'Waren geen uien, maar knoflook'

Chefkok Ernst de Witte: 'Ik was er heilig van overtuigd dat het knoflook was.'
Chefkok Ernst de Witte: 'Ik was er heilig van overtuigd dat het knoflook was.' © Restaurant Feu
Utrecht - Toen chefkok Ernst de Witte het schilderij zag, wist hij dat iets niet klopte. De bolgewassen op het schilderij 'Rode kolen en uien' zijn helemaal geen uien, maar knoflook. Het museum schakelde een researchteam in en veranderde daarna de naam van het schilderij. Rode kolen met knoflook staat nu ook op de kaart van Restaurant Feu in Utrecht.
"Ik was er heilig van overtuigd dat het knoflook was", zegt De Witte. "Maar het kon zijn dat meneer Van Gogh zelf heeft gezegd: 'Dit zijn uien.' Als hij een titel aan zijn doek verbindt, dan houdt het op. Maar hij had het doek zelf nooit een naam gegeven, de fout is door iemand anders gemaakt. En honderd jaar lang heeft niemand gezien dat het knoflook was."
Rode kolen en knoflook
Rode kolen en knoflook © Van Gogh Museum
Na een belletje en mailcontact met het museum maakte De Witte samen met zijn vrouw een presentatie waarin hij uitlegde dat het geen uien zijn op het doek van Van Gogh. Hij liet onder meer een ander schilderij van Van Gogh zien - stilleven rond een bord met uien - waar daadwerkelijk uien op staan. En die uien zijn heel anders dan de gewassen op het schilderij 'rode kolen met uien'.
Het Van Gogh Museum bevestigt het verhaal van de chefkok. "Naar aanleiding van zijn tip kwamen onze onderzoekers uiteindelijk tot de conclusie dat het daadwerkelijk om knoflook gaat", zegt een woordvoerder. Het schilderij heet nu officieel 'Rode kolen en knoflook'.

Absinth

Zijn vondst heeft De Witte vereeuwigd op de menukaart van zijn restaurant. De gestoofde en gegrilde rode kool met gepofte knoflookcrème en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse is erg populair. Er wordt bier bij geschonken, ook gebrouwen met venkelzaad en absinthium. Absinth was de favoriete drank van Van Gogh.
Bij het schilderij maakte Van Gogh gebruik van experimentele pigmenten. Hierdoor zijn in de loop der jaren de blauwe, paarse en rode kleuren verkleurd. Dat past de chefkok ook toe in het gerecht. "Rode kool is een pH-meter, als het vocht in aanraking komt met zuur dan gaat het verkleuren. De paarse rode kool wordt dan lichter, en gaat meer naar roze. Daarom zit bij het gerecht ook een vinaigrette."
Het schilderij 'Rode kolen en knoflook' heeft de Witte nog niet gezien met het nieuwe onderschrift. "Voor het Van Gogh Museum moet je vaak van tevoren kaarten bestellen, en elke keer als ik in Amsterdam ben, ben ik dat vergeten. Het schilderij ligt nu overigens ook weer in het depot."