Met de onderkant van een lieveheersbeestje wint jonge Utrechter natuurfotografiewedstrijd

© Luc Hoogenstein
Utrecht - In het laatste jaar dat Dirk Hoogenstein (17) uit Utrecht mee mocht doen aan de jongerencategorie van natuurfotowedstrijd de Groene Camera, heeft hij de eerste prijs gewonnen. Tijdens de uitreiking van de Natuurtalentprijs, won hij met een foto van de onderkant van een lieveheersbeestje.
Dirk fotografeert al best lang, zo'n elf jaar inmiddels. Hij heeft ook al een paar keer meegedaan in de jongerencategorie voor de Groene Camera en werd zelfs drie keer derde, maar de finale of eerste prijs haalde hij nooit. Tot nu.
"Ik ben heel blij," liet hij weten na de uitreiking. "Ik ging er zonder verwachtingen in dit jaar en ben echt blij verrast."

Verrassende foto

De foto waar Dirk mee won laat de onderkant van een lieveheersbeestje zien. Het is vanwege die verrassende hoek dat hij heeft gewonnen. In het juryrapport staat: "Van onderen zie je een insect zelden en deze foto bewijst dat dat best jammer is. Alle kleine segmentjes, scharniertjes en onderdeeltjes maken dit een heel bijzondere foto."
© Dirk Hoogenstein
Dirk maakte de foto ongeveer een jaar geleden toen hij thuis op de bank zat. Op de glazen deur naast hem liep het beestje en zag de jonge fotograaf zijn onderlichaam. "Ik vond het wel een grappige hoek," vertelt hij. "Ik heb meteen mijn camera gepakt en de foto gemaakt."

De prijs

De uitreiking was in het Museon-Omniversum in Den Haag. Dirk heeft met zijn foto een cadeaubon van 500 euro gewonnen, te besteden bij een camerawinkel. "Ik denk dat ik er een nieuwe camera mee ga kopen," zegt hij.
En of hij verder wil met fotograferen? "Ja, maar alleen als hobby. Ik denk wel dat ik misschien met studie en werk iets met natuur wil doen."