Alle eendjes zwemmen in het water, en in Utrecht kunnen ze er nu ook uit

De eerste kleintjes hebben de trappen ontdekt
De eerste kleintjes hebben de trappen ontdekt © Wouter Smit
Utrecht - Utrecht wil niet alleen een aantrekkelijke stad zijn voor mensen maar ook voor dieren. En daar doet het zijn best voor: na visdeurbel en kattentouwen heeft de stad nu ook eendentrappen. Bij de Snelliuskade zijn touwen opgehangen waardoor katten met nat pak het water uit kunnen klimmen en bij de Weerdsluis is een visdeurbel geplaatst die vissen naar de andere kant van de sluis helpt. En nu zijn er ook trappen neergezet zodat eenden makkelijk de kant op kunnen.
Na visdeurbel en kattentouwen nu ook een eendentrap in Utrecht
Eenden kunnen toch vliegen? "Ja, maar jonge eendjes nog niet door de donsveertjes. Dus voor hun is het belangrijk dat als ze nog klein zijn en op zoek gaan naar eten in het water dat ze er ook weer uit kunnen", legt stadsecoloog Pascalle Dekker uit. "Omdat ze niet op tijd het water uit komen raken ze vermoeid en daardoor zijn ze een makkelijke prooi voor snoeken en andere vissen die wel een eendje lusten."
Wouter Smit installeert de eendentrappen op de Oudegracht en Nieuwegracht. Door het hele land heeft hij al tientallen trappen neergezet. "Vaak zie je dat een eendenkoppel na twee weken van de twaalf stuks er nog twee of drie over hebben. Het is belangrijk dat ze ergens de kant op kunnen", zegt hij.

Biodiversiteit

Het project past in een groter plan om de biodiversiteit in het Utrechtse water te verbeteren. "Het is één van de maatregelen die we in en rond de grachten treffen om de biodiversiteit in het wervengebied - en daarmee de hele binnenstad - te verbeteren", zegt wethouder Rachel Streefland.
Er worden de komende tijd ook extra waterplanten gepland waar insecten en vissen kunnen schuilen en eten. "Het is nu een rechte bak met water en daar kunnen insecten en vissen niet goed in verblijven." En de snoeken zullen dus iets harder moeten werken. "Maar die uitdaging kunnen ze wel gebruiken", zegt Dekker lachend.