Utrecht plant boom om aandacht te vragen voor groen in de stad: 'Tempo vergroening moet omhoog'

© RTV Utrecht
Utrecht - In Park Lepelenburg is vandaag een extra boom geplant en wel door de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal. Samen met wethouder Susanne Schilderman zette ze een schop in de grond om de Moeraseik te planten en hiermee aandacht te vragen voor groen in de stad.
Utrecht plant boom om aandacht te vragen voor groen in de stad: 'Tempo moet omhoog'
Het is een initiatief van de Open Tuinendag om elk jaar een boom te planten en de stad een beetje te vergroenen. De gemeente wil ook graag vergroenen en stelt vandaag in een brief aan de gemeenteraad dat het tempo omhoog moet. Utrecht wil bijvoorbeeld een boom planten voor elke nieuwe woning die wordt gebouwd en vergroening standaard als onderwerp meenemen in overleggen met de Universiteit Utrecht, woningcorporaties en ProRail. Er moet ook een loket komen voor bewoners die aan de slag willen met een geveltuintje, groene boomspiegels of andere projecten. Uit een rapport van de rekenkamer blijkt dat de gemeente bewoners daarbij nog beter kan betrekken.
Utrecht gaat ook vergroening direct verwerken in plannen als er bijvoorbeeld een weg aangepast moet worden. Deze aanpak past precies bij de agenda Natuurinclusief van minister Van Der Wal. "Als je een woonwijk bouwt, kan dat dan natuurinclusief? Met vergroening aan de voorkant. Als je hier kijkt naar de bestrating van parkeerplekken is het dicht bestraat maar je kan ook denken aan bestrating waar het groen doorheen komt. Dus het kan slimmer en dat hoeft niet altijd meer geld te kosten", zegt Van Der Wal.

Boombunkers en beluchtingskokers

De minister ziet dat andere steden ook worstelen met de ruimte voor groen. "Ik noem het ook wel eens het gevecht om de ruimte, dat is in steden al helemaal aan de hand." Frank van den Brink, boomtechnisch adviseur bij de gemeente Utrecht, herkent de krapte in de stad. Maar er zijn allerlei technieken om een boom toch te laten groeien, zelfs op een open plein. "Dat kan met een boombunker. Dat is een bunker gevuld met grond. Of een systeem met kratten waar grond in zit. Maar er moeten ook beluchtingskoker eromheen. Het is heel lastig om een goede groeiconstructie te bedenken. Maar als het eenmaal lukt en je zet er een mooie boom op, dat is prachtig!"
Hij geniet nu al zichtbaar van de nieuwe Moeraseik in park Lepelenburg. "Hij groeit heel snel, heeft mooi ingesneden blad. En het blad wordt in de herfst bloedrood. Ik denk dat mensen in de herfst wel even van hun fiets stappen om te blijven kijken."