Helma is uitvaartondernemer: 'Het gesprek slaat stil als ik vertel wat ik doe'

Zeist - Terwijl in deze tijd alles draait om zien en gezien worden, zijn er talloze mensen in de provincie die in de luwte werken. Op de achtergrond. Haast onzichtbaar doen ze dát waar maar weinig mensen hun bed voor uit komen. Deze week drie portretten van mensen die gezien mogen worden. Helma van Veldhuijzen is één van hen: zij is uitvaartondernemer en daardoor de hele dag druk om van alles te regelen voor het laatste afscheid van een onbekende.
Helma's telefoon gaat. Het is iemand van de begraafplaats waar volgende week een overledene komt te liggen. "Zakken jullie met touwen of met een lift?", vraagt Helma. Als zij de telefoon zo'n twintig minuten later ophangt, duurt het slechts twee minuten voor wederom de sobere ringtoon klinkt. Deze keer gaat het over de kist: "Is deze wel breed genoeg? Want ik weet nog dat we de vorige keer dit model hadden en toen bleek ie veel te smal", klinkt het aan de andere kant van de telefoon.
Aan staan
Een groot gedeelte van de dag is Helma kwijt aan dit soort telefoongesprekken. "Het is een hoop geregel", legt zij uit. Naast de opbaring heeft Helma wekelijks haar handen vol aan het regelen van een condoleancelocatie, het maken van de rouwkaart, de begraaf- of crematielocatie, de bloemstukken, het eten, natuurlijk de opbaring zelf, een hele hoop papierwerk en ga zo maar door.
De telefoon gaat dus al de hele dag door, maar ook 's nachts moet Helma 'aan staan'. "Mensen bellen je in paniek op", vertelt ze. "Het is dan aan mij om ze te kalmeren en hun grootste zorgen direct weg te nemen." Helma is zelfstandig uitvaartondernemer en werkt in principe aan één uitvaart tegelijkertijd en "als ik dan een uitvaart heb, wijkt daar ook alles voor", legt ze uit. Zo heeft ze zelfs wel eens haar man zonder auto achtergelaten op de camping in Zuid Limburg.
Alleen
Helma heeft wel vaste partijen en contacten waar ze nauw mee samen werkt, maar al het geregel komt op haar bordje. "Dat is soms wel lastig. Je moet het opnemen tegen grote organisaties die heel veel mensen in dienst hebben." Tegelijkertijd heeft zij hierdoor wel het idee dat haar uitvaarten een stuk persoonlijker zijn.

Het is geen alledaags werk. "Op verjaardagen slaat het gesprek stil als ik vertel wat ik doe", vertelt ze. Terwijl ze ondertussen natuurlijk 'gewoon' bereikbaar blijft. Want naast het standaard-geregel moet Helma te allen tijde klaar staan voor de nabestaanden en ook wordt er regelmatig een bezoek gebracht aan de loods van Rouwservice Nederland, in Groenekan. In die loods worden onder andere kisten en rouwauto's opgeslagen.
Voldoening?
Hoe cruciaal haar werk is, merken mensen pas als ze een dierbare verliezen. Bij een rouwende familie zal altijd het verdriet overheersen, dus waar haalt Helma haar erkenning dan uit? "Simpel", zegt de uitvaartondernemer. "Als ik een mooi afscheid voor andermans geliefde neer kan zetten, ben ik gelukkig."
Deel 1 van deze serie is hier te lezen.
Benieuwd naar de hele video van Helma? Klik dan hieronder.